IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският парламент отхвърли златодобивния проект в Рошия Монтана

Промените в минното законодателство щяха да позволят на канадската компания Gabriel Resources да построи най-голямата отворена златна мина в Европа

16:53 | 11.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румънският парламент отхвърли златодобивния проект в Рошия Монтана

Долната камара на парламента в Румъния отхвърли ревизията на общото минно законодателство, която щеше да позволи на канадската компания Gabriel Resources да построи най-голямата отворена златна мина в Европа.

Плановете на компанията включваха добива на 300 тона злато и 1600 тона сребро в малкия град Рошия Монтана. Проектозаконът обаче беше подкрепен само от 160 депутати.

Стотици протестиращи се събраха преди гласуването пред парламента, скандирайки „Спасете Рошия Монтана“  и призоваха депутатите да гласуват против промените, свързани с добива.

Учени и археолози смятат, че експлоатацията на мината би довела до унищожаването на четири планини около Рошия Монтана и би увредила няколко уникални минни галерии, които датират още от римско време.

По-рано тази година правителството на Виктор Понта одобри закон, създаден специално за проекта, който предизвика бурни реакции и протести. След това законодателството за сектора на минното дело, включително разпоредбите, прилагани за златната мина, бяха променени.

От Gabriel Resourses обявиха, че се надяват, че промените ще влязат в сила следващата година и дейността ѝ няма да бъде възпрепятствана. Желанието ѝ изглежда няма да се изпълни, след като промените не бяха одобрени от долната камара, а именно тя има последната дума.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още