IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния залага на нова инфраструктура за икономическото си съживяване

Влакова връзка между летището и центъра на Букурещ, нова линия на метрото и изграждането на магистрала за 900 млн. евро са сред новите проекти в страната

15:19 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Държавата членка на Европейския съюз с най-лоша инфраструктура строи влакови линии и пътища с бързи темпове, за да противодейства на икономическия хаос, причинен от Covid-19, пише Bloomberg.

Румъния, страната с най-висока смъртност от коронавирус в източната част на ЕС, най-накрая се зае с проблем, който отдавна създава затруднения за бизнеса, включително за компании като Renault и Ford, и е причина гражданите да бягат към по-богатия Запад.

Това е област, в която правителството може да отбележи победи с притока на евросредства преди общите избори през декември.

„Развитието на транспортната инфраструктура е основата за икономическия възход на Румъния“, каза президентът Клаус Йоханис миналия месец. „Имаме огромен шанс през следващите години да развием тази инфраструктура, като използваме средствата на ЕС, с които разполагаме“, коментира той.

Двата най-известни проекта са в Букурещ - влакова връзка между летището и центъра, която ще започне да работи през декември, и първата нова линия на метрото, построена от нулата от 30 години насам.

И двата проекта се бавеха от години и новият тласък помогна на премиера Людовик Орбан да спечели контрола над столицата на последните местни избори. Той също така увеличи усвояването на средства от фондовете за развитие на ЕС, като привлече 2,7 млрд. евро през първите 10 месеца на 2020 г. - два пъти повече от същия период на миналата година.

румъния румъния

Инфраструктурата на Румъния е на последно място в ЕС, откакто страната се присъедини към блока заедно с България през 2007 г., а корупцията е основна спънка за развитие. Страната с население от 20 милиона души няма достатъчно магистрали и е добавила само 42 км през 2019 г.

румъния румъния

Тази година тя планира да удвои този темп - добра новина за автомобилните производители, които отдавна се оплакват, че липсата на магистрала, свързваща заводи в Румъния със съседна Унгария, генерира огромни загуби.

„Растящите инвестиции в инфраструктура може да имат значителни макроикономически ползи“, заяви Международният валутен фонд в скорошен доклад. „Това би осигурило така необходимия стимул за активност след пандемията. Но заради фискалните ограничения максимизирането на ползите от такава инвестиция стана по-необходимо от всякога “.

Има и рискове. Влакът от летището пътува на големи интервали, а и търсенето е засегнато от пандемията. Пътниците на метрото пък се оплакват от застаряващите вагони. Но подобренията на инфраструктурата помагат на икономиката, която се очаква да се свие с 6% тази година.

Орбан одобри изграждането на магистрала на стойност 900 млн. евро, която отдавна беше обещана на производителите на автомобили, предразполагайки ги в своя полза. Шестгодишният проект може дори да подкрепи друга румънска цел - приемането на единната валута на ЕС.

Управителят на централната банка Мугур Исъреску многократно е заявявал, че страната ще бъде готова за това превключване, "когато имаме първата магистрала, която пресича Карпатските планини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още