IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния може да загуби 800 млн. евро европейски средства

Това ще стане, ако парите не бъдат изразходвани до декември тази година

16:53 | 17.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският комисар за регионалната политика Корина Крецу заяви, че има опасност Румъния да изгуби еврофондове на стойност 800 милиона евро, които следва да бъдат изразходени до декември 2018 г., съобщават румънски медии, цитирани от БТА.

„През 2017 г. бе отбелязан важен напредък що се отнася до програмите с европейско финансиране в Румъния, благодарение на факта, че бяха акредитирани институциите за управление и контрол, и бяха изпълнени редица условия. Но остават още много неща за вършене, тази година е ключова за Румъния“, заяви от Страсбург Крецу.

„Имаме този проблем, свързан с регионалната оперативна програма, където има опасност да бъдат изгубени 800 милиона евро, които трябва да бъдат изразходени до декември тази година“, призна Крецу.

Запитана какво трябва да направи Румъния, за да не загуби тези средства, еврокомисарят каза, че още през август 2017 г. е обсъждала този въпрос с нейните служби. „Разбрахме се да предложим на румънските власти промяна на регионалната оперативна програма, така че да дадем възможност за разширяване на сферата на допустими проекти, например към по-малки населени места, които не са имали възможност за достъп до еврофондове, и да увеличим средствата за големите населени места“, заяви тя.

Друго предложение е и предоставяне на ваучери на граждани за енергийна ефективност на жилища, на сгради - практика, която вече се прилага в Словакия и Чехия, допълва още БТА.

По думите й, по този начин ще бъдат спасени 200-300, максимум 400 милиона евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още