IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния купува от Португалия пет нови изтребители F-16

Очакваната покупка ще бъде включена в законопроекта и ще се внесе в парламента за гласуване до края на годината

17:44 | 16.07.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Страната членка на НАТО Румъния ще закупи от Португалия пет нови изтребители модел F-16 с единично и двойно командване, каза министърът на отбраната Михай Фифор.

Очакваната покупка ще бъде включена в законопроекта и ще се внесе в румънския парламент за гласуване до края на годината, пише Seenews.com.

„Ние ще закупим нови пет самолета F-16 от Португалия. Секретарят на министерството на отбраната Мирча Душа наскоро посети Португалия по този повод. Предвиждат се четири изтребителя с единично и един с двойно командване“, обясни Фифор.

През октомври 2017 г. Румъния получи последните три самолета F-16 от Португалия, като част от програмата за обновяване на остарелите руски модели МИГ с по-нови, които отговарят на стандартите на НАТО.

През 2016 г. страната закупи първите девет подобни самолета от Португалия по програмата.

Общата стойност на флотилията от самолети възлиза на 628 млн. евро, сочи информация на министерството на отбраната.

Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., планира да похарчи общо 9,8 млрд. евро до 2026 г., за да увеличи отбранителната си мощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още