IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния има ново правителство

Коронавирусът принуди политическите опоненти в северната ни съседка да заровят томахавките

16:07 | 14.03.20 г.
<p>
	Румънският премиер Лудовик Орбан. <em>Снимка: Ioana Epure/Bloomberg</em></p>

Румънският премиер Лудовик Орбан. Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Румънските депутати одобриха ново правителство начело с премиера Лудовик Орбан, загърбвайки политическите си различия, за да му дадат власт да се бори с разпространението на коронавируса, предава Bloomberg.

Потвърждаването на кабинета на Орбан след вот на доверие в събота слага край на продължилите повече от месец политически договорки, които започнаха със свалянето на същото правителство от опозиционните сили миналия месец.

Неотложността на потвърждаването на новото правителство стана ясна ден по-рано, когато Орбан и редица негови министри се поставиха под карантина заради контакти с членове на партията им, които дали положителни проби за COVID-19. Въпреки че резултатите на Орбан и на неговите министри за вируса са отрицателни, те останаха в изолация.

„Румъния се нуждае от стабилно правителство с всички законни инструменти на негово разположение за справяне с непредсказуемото развитие на коронавируса. План за борба с всички рискове за икономиката, породени от вируса, ще бъде одобрен скоро“, съобщи Орбан в изпратена по имейл реч.

Към момента в страната са потвърдени 99 случая на коронавирус. Въпреки че властите затвориха училища и спряха полети от Италия, най-голямото притеснение е, че над един милион румънци, живеещи там, може да се завърнат в родината си за Великден.

По време на гласуването в парламента депутатите пускаха бюлетините си на малки групи и задаваха въпроси на кандидатите за министри чрез телефонна конференция. Орбан, който е съюзник на президента Клаус Йоханис, заяви, че цялото правителство ще бъде изследвано заедно с членове на партията му и служители в парламента, след като двама представители на неговата партия дадоха положителен резултат за заболяването.

Въпреки че управляващата Либерална партия работеше за предсрочни избори, тя се отказа от плана след ескалацията на епидемията. Сега тя планира да остане на власт до провеждането на редовните парламентарни избори през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още