IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом започва строителството на втори блок на АЕЦ "Аккую" в края на лятото

АЕЦ "Аккую" е първата атомна електроцентрала в Турция

22:49 | 07.06.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската държавна атомна корпорация Росатом очаква получаването на основния лиценз за строителството на втори блок на първата в Турция атомна електроцентрала - АЕЦ "Аккую", този месец или през юли и има намерение да започне строителството в края на лятото или началото на есента, предадоха ТАСС и БТА.

Това съобщи пред журналисти в Санкт Петербург ръководителят на Росатом Алексей Лихачов. Той поясни, че основният лиценз, който се чака, е този за започване на строителство в непосредствена близост до блок на ядрена централа.

Лихачов каза, че Росатом е предал на турските регулаторни органи целия комплект от документи за получаване на лиценз за строителство на трети блок на централата и разчита да го получи през първото тримесечие на 2020 г.

Символичното начало на изграждането на АЕЦ „Аккую“ беше дадено на 3 април чрез видеоконферентна връзка от президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Атомната електроцентрала ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. 

Своята втора атомна електроцентрала Турция планира да изгради в град Синоп в северните части на страната по крайбрежието на Черно море. По данни на турския в. Sabah изграждането на обекта ще бъде поверено на френско-японски консорциум, а сумата за изпълнението му е между 22 и 25 млрд. долара.

През лятото на миналата година пък стана ясно, че Китай ще бъде изпълнител на проект за строителството на трета атомна електроцентрала в Турция, която ще се намира в северозападната част на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 9
ivailojelyazkov
преди 4 години
аббба ко ще сурнеш като опорка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
data
преди 4 години
:) Инвеститор за милярди в руска технология на турска територия ? Все пак инвеститорите минават за здравомислещи ора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
bgMan
преди 4 години
Те почват ама за своя сметка и за да го завършат трескаво търсят некъв инвеститор, който да вложи много гнили американски фалирали $$$ без покритие в този проект. Що ли се бавят инвеститорите ами исссспускат такава голееееема далавера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
data
преди 4 години
Поредната "първа" заварка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
леле ... колко атомни централи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още