IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" обръща внимание на ядрените централи с малки мощности

Компанията започва проект за малка АЕЦ в Якутия, която трябва да бъде присъединена към мрежата през 2028 г.

12:42 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Плаващият реактор &quot;Академик Ломоносов&quot;. Снимка: &quot;Росатом&quot;</em></p>

Плаващият реактор "Академик Ломоносов". Снимка: "Росатом"

Руската ядрена корпорация "Росатом" представи предимствата на ядрените централи с малки мощности по време на форум в рамките на изложение в Дубай. Тези централи са подходящи за различни климатични зони и осигуряват стабилни доставки на електроенергия, както и помагат за постигане на целите за декарбонизация, посочват от компанията.

Малките модулни реактори са сочени за бъдещето на ядрената енергетика. В момента няколко държави развиват технологията или дават индикации, че имат интерес към нея, но на този етап още няма готовност за търговска експлоатация на реакторите.

От "Росатом" виждат промяна в нагласите към ядрената енергетика на фона на целите за декарбонизация. "Осъзнаването, че закриването на ядрените централи води до по-голямо използване не на възобновяемите източници, а на въглеводороди, е факт", коментира генералният директор на държавната корпорация Алексей Лихачов.

Ядрените централи с малка мощност имат своя ниша - снабдяване на отдалечени региони, островни държави и страни с неголяма нужда от базови енергийни мощности или даже конкретни промишлени проекти - например добив на полезни изкопаеми. Предимствата им са по-лесните възможности за увеличаване или намаляване на мощностите, по-ниските разходи и по-бързото изграждане спрямо конвенционалните реактори.

Тези централи могат да бъдат решение, когато изграждането на голяма ядрена централа е икономически нецелесъобразно или има някакви ограничения, свързани с географията или територията, посочват още от "Росатом" в съобщение до медиите.

В Русия има вече натрупан опит по отношение на модулните реактори - плаващия енергоблок "Академик Ломоносов", който снабдява с електроенергия пристанищния град Певек. В Якутия започва реализацията на проект за  първата наземна малка централа, която ще бъде присъединена към мрежата през 2028 година, допълва и първият зам.-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още