IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия скоро ще може да противодейства на свръхзвукови оръжия

Руският президент смята, че страната му се е справила по-добре от САЩ в овладяването на пандемията от коронавирус

16:35 | 14.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия скоро ще е в позиция да противодейства на свръхзвукови оръжия, разположени от други страни, заяви руският президент Владимир Путин и допълни, че Москва изпреварва САЩ в разработването на нови видове оръжия, предава Ройтерс.

Свръхзвуковите плъзгащи се тела могат да поемат непредсказуем курс и да правят резки маневри с приближаването на удара. Освен това те следват много по-равна и ниска траектория от балистичните ракети.

Вашингтон и Москва разширяват отбранителния си капацитет след прекратяването на някои споразумения за оръжеен контрол от времето на Студената война на фона на влошаването на отношенията на Русия със Запада.

Миналата година Русия разположи първите си свръхзвукови ракети, способни да носят ядрени заряди, а Пентагонът си поставя за цел да развие свръхзвуков капацитет в началото или до средата на 20-те години.

„Много е вероятно да имаме начини да се борим със свръхзвукови оръжия, докато водещите страни в света се сдобият с такива“, каза Путин, цитиран от държавната осведомителна агенция РИА „Новости“.

Макар че Русия и САЩ имат почти еднакъв брой ядрени оръжия Путин заяви, че Москва има преднина в разработването на модерни оръжия.

Руският президент коментира и пандемията от коронавирус, като заяви, че страната му излиза „уверено“ от кризата, предава Bloomberg.

В интервю за държавна телевизия Путин каза, че Русия е претърпяла „минимални загуби“ от вируса и похвали правителството, че е работило координирано „като един отбор“. Протестите, които обхващат САЩ, са признак за „дълбоки вътрешни кризи“, допълни той.

Путин заяви, че трудно си представя ситуация в Русия, при която губернаторите на области игнорират инструкциите му. В САЩ някои щати не се съобразиха с указания на Белия дом за справянето със смъртоносния вирус.

„Президентът казва: трябва да направите това и това“, а губернаторите на място отговарят: гледайте си работата. Проблемът е, че партийни интереси се поставят над тези на обществото като цяло и интересите на хората“, каза Путин.

Макар че Русия има трети по големина брой на случаите на коронавирус в света след САЩ и Бразилия, починалите в страната от вируса са относително малко. Новите случаи на коронавирус в Русия са нараснали с 1,7% през последния ден с нови 119 починали за периода, с което общият им брой достигна 6948.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
sinbad
преди 3 години
И защо трябва да ти вярвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още