IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия регистрира първа в света ваксина срещу коронавируса

Ваксината ще се използва първо за лекари и учители, а една от дъщерите на президента вече е ваксинирана

12:14 | 11.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK</p>

Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса, обяви президентът на страната Владимир Путин.

"Доколкото ми е известно, тази сутрин за пръв път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция", каза държавният глава, откривайки съвещание с членове на правителството.

Лекарството, разработено от Института “Гамалея” в Москва, е получило одобрение от Министерството на здравеопазването, каза Путин. Ваксината позволявала постоянен имунитет, каза президентът и добави, че една от двете му дъщери вече е ваксинирана. Досега ваксината е тествана само на няколко души и одобрението на толкова ранен етап противоречи на международните критерии.
 
Много учени в Русия и в чужбина изразиха скептицизма си относно регистрирането на ново лекарство, преди да бъде завършена така наречената трета фаза на изпитание, която обикновено отнема няколко месеца с няколко хиляди тествани лица. Путин обаче подчерта, че са направени всички необходими тестове. Според здравните власти първо трябва да се ваксинират медицинският персонал, учителите и други рискови групи.

В световен мащаб над 170 проекта търсят ваксина за коронавируса, а няколко изследователски екипа са публикували обещаващи междинни резултати. Въпреки това експертите обикновено не очакват ваксина, която да може да се продава преди началото на следващата година.

Според списък, публикуван от Световната здравна организация (СЗО) в петък, в момента петима кандидати за ваксина са във фаза 3 на проучване, а руското лекарство не е включено.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 3 години
Чудесно. Дано да е ефективна и да работи. Руснаците рискуват, но нямат избор пред това зло, което, ще се разпространява все повече при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Сега е точният момент ваксината от корона вирус да бъде направена задължителна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А, и още нещо за теб, тавариш, защото е очевидно, че не знаеш - 95% от руските лекарства са генерици. Копия, с други думи. При това лоши. Скоро имаше скандал, че *** наредило да се ползват само руски генерици в държавните болници, но при някои заболявания ужасът е пълен, защото копията са ужасни.Разбира се, руския елит или се лекува на Запад или си доставя оригиналните лекарства.И сега - ваксина открили?! Пхахахаа!3 части водка, 1 част самогон и 2 части прецеден сок от буркан огурцьi, това им е ваксината.И кой ще направи истинска, те лекарства обикновени копират. Все пак учените им през последните десетилетия се занимават с това да измислят отрови, а не лекарства, разбираемо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тоя па, смешно ми е да гледам напъните на такива жалки копейничета, като тебе, готови да се хванат за сламка.Да бяхме виждали поне един обратен пример за последните 50 години, да кажем "сътворили са нещо".А то само крадене и копиране от Запада, при това лошо. Китайците вече копират добре, а твоите алкохолици как всегда - с теслата, важното е да прилича.Оххх, сега се сещам и за оня "безаналогов" робот, дето се оказа, че бил човек вътре.... цялата ви работа такава, тавариш! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Ваксината руска, пък ефектът върху американските акции :)))Dow futures jump 300 points after Russia coronavirus vaccine claim, S&P 500 nears all-time highhttps://***.cnbc.com/2020/08/10/stock-market-futures-open-to-close-news.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Боли те черното сърчице и се гърчи отчаяно измъчената душичка, нали? - "Дивите руснаци" пак духнаха под опашката на "цивилизованият" свят: ТОВА е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
A aко тая (или др) ваксина се окаже, че причинява рак/спин и тн и са я набили на 2млрд души?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Аха: и ако чакаме 10 години (за руската ваксина и за всички останали) - каква файда тогава изобщо от? Нали през това време ще изпукат десетки милиони хора, докато накрая вирулентството на вирусът стигне безвредни нива. За чий самолет по твойта логика изобщо да се прави ваксина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Нито един, при положение, че е пълно с африканци, които за два долара може да ги ваксинираш цял месец :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Интересно ми е колко от тия лекари ще се навият да си я сложат доброволно, щото тестовете за това колко е вредна една ваксина или не, продължават 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още