IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия признава изборния резултат в Беларус

Аз поздравих Александър Григориевич Лукашенко с победата на тези избори, коментира руският президент в интервю

13:39 | 29.08.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия признава президентските избори, произведени в Беларус, за легитимни, а Александър Лукашенко - за победител, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

В интервю, излъчено днес по телевизия "Русия-1", Путин каза, че изборите в съседната страна са се състояли. "Ние признахме тяхната легитимност и, както знаете, аз поздравих Александър Григориевич Лукашенко с победата на тези избори", припомни той, цитиран от БТА.

Руският президент предположи, че позицията на Запада за изборите в Беларус е била подготвена предварително. Той се аргументира с отказа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели на изборите въпреки поканата, изпратена от беларуските власти.

Путин засега не планира посещение в Беларус, заяви днес пред ТАСС неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Според официалните резултати президентът Александър Лукашенко е спечелил нов мандат на произведените на 9 август в Беларус избори с 80 процента от гласовете. Тези резултати обаче не бяха признати от опозицията, която започна протести.

32 души са били задържани вчера в Беларус за участие в незаконни протести, съобщи днес беларуското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС. Те ще бъдат изправени пред съд за административни нарушения.

Редица журналисти от чуждестранни медии са били лишени от акредитация в Беларус. Мярката е била предприета от министерството на външните работи въз основа на решение на Междуведомствената комисия за сигурността в информационната сфера, съобщи Беларуската асоциация на журналистите, цитирана от ТАСС.

Анулирана е акредитацията на журналисти, представляващи в Беларус германската телевизия А Ер Де, медийната група Дойче веле, британското обществено радио и телевизия Би Би Си, Радио Свобода, водещите информационни агенции Асошиейтед прес, Ройтерс и Франс прес, както и други медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
ТИ разбираш, ама бегеманчо - не. То не е Лукашенко да не стори някои глупости, разбира се. И дори процентите му да са леко завишени. Доро да не са 80%, а "само" 60. Бедата е друга: Някой виждал ли е, вглеждал ли се е в лицето на "домакинята"? Някой, специализирал малко повече език на тялото? Ами...1.За ЛИДЕР на една страна, слаб човек, НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА. Вреден, опасен, уязвим.2.За ЛИДЕР на една страна, човек с гражданство И на друга, НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА. Вреден, опасен, уязвим.3.За ЛИДЕР на една страна, човек, който не владее емоциите и разума си, който е манипулиран, неуверен и подчинен (ДА, ПОДЧИНЕН! ВИЖТЕ ОЧИТЕ И!) Не бива да се допуска. Вреден, опасен, уязвим.(а, покрай нехо, и цялат страна.)Та, какво точно, "не разбирате"? Защо пак един диктатор излиза напред ли?-АМИ, ЗАЩОТО, ТОЙ НЕ Е ВСИЧКО ОНОВА, ПО-ГОРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , те беларуските граждани не са само тия платените в Минск ... айде по-сериозно , разбирам да не сте гледали първата серия - Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Даже и частни милиции + зелени човечета е изпратил Путин да защитават законноизбрания тиранин. Щото ако не го пазят руските наемници току виж беларуските граждани го стъпкали по погрешка опиянени от страхотния изборен резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
сега и барека да ги признае... и не ми трябва повече! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още