IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия има кораб, с който да завърши "Северен поток 2"

Приключването на проекта може да се забави заради санкциите, твърди руският държавен глава

08:45 | 26.12.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има кораб, който да полага тръби, за да бъде завършено изграждането на газопровода "Северен поток 2", предаде Ройтерс, като се позова на в. "Комерсант".

Руският президент е говорил за кораба на среща на водещи руски бизнесмени вчера късно вечерта. Според изданието Путин е казал, че завършването на проекта може да се удължи във времето с няколко месеца заради санкциите.

Американският президент Доналд Тръмп миналата седмица наложи санкции на "Северен поток 2", замислен от Москва да заобиколи Украйна и да увеличи газовите доставки през Балтийско море до Германия, най-големия енергиен потребител на Русия.

Швейцарско-холандската компания Allseas обаче преустанови работа по проекта заради санкциите, пише БТА. Нейни два кораба полагаха тръбите на "Северен поток 2". Газпром купи през 2016 г. кораб за полагане на тръби, наречен "Академик Черски", като идеята беше той да бъде използван като краен вариант, ако европейските компании преустановят работа по проекта.

Източник от Газпром е заявил обаче, че средната скорост на "Академик Черски" по полагане на тръби е по-ниска от тази на единия от корабите на Allseas.

Преди да бъдат наложени американските санкции на компании, строящи "Северен поток 2", руски представители бяха казали, че той ще бъде задействан преди или около средата на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още