IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е оптимален доставчик на газ за Европа

Нарастващите обеми на потребявания газ в Европа правят "Северен поток" 2 необходим проект за Евросъюза, допълни руският държавен глава

17:59 | 22.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин е убеден, че Русия е оптимален доставчик на газ за Европа. Това заяви той на пресконференция в края на преговорите си президента на Финландия Саули Нинистьо, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"При такива мащаби на доставките на руски газ за Европа и при такова разстояние между източниците на този газ, между пунктовете на добив и пунктовете на предаване Русия е оптималният доставчик (на газ) за европейската икономика", посочи Путин.

Нарастващите обеми на потребявания газ в Европа правят "Северен поток" 2 необходим проект за Евросъюза, допълни руският държавен глава.

"Това е проект, който е необходим на Европа", посочи Путин, цитиран от ТАСС.

"Най-главното е, че обемите на потреблението (на газ), включително в Европа, нарастват. Газпром, например, е увеличил почти с 13 на сто доставките си в страните от Евросъюза", допълни Путин. 

Собствените ресурси на европейските страни - и на Норвегия и на други страни, и във Великобритания - се изчерпват. Това е просто, както се казва, медицински факт, отбеляза руският президент. 

Русия е принудена да реагира на преместването на инфраструктурата на НАТО и появата на елементи от система за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ близо до своите граници, каза още Путин.

На въпрос на финландска журналистка руският лидер отговори, че военната инфраструктура на НАТО се придвижва към границите на Русия, както и че се увеличава количеството на техниката на алианса, личният състав и броят на ученията близо до руските граници.

"Разбира се, трябва да следим какво става там, да укрепваме инфраструктурата си. Трябва да реагираме на това, което става край границите ни, в непосредствена близост се появяват елементи на американска система за ПРО", каза Путин. Той отбеляза, че тези системи за ПРО могат да се използват и за изстрелване на ракети със среден обсег.

Путин заяви, че Русия е готова да обсъди с НАТО правила за полетите на военната авиация. По думите му Финландия е направила предложение в тази посока, а Русия го приветства. "Готови сме да обсъждаме това с нашите партньори от НАТО, но те се отказват от това. Смятам, че това е неконструктивна позиция", заяви Путин.

Руският президент каза, че е обсъдил с финландския си колега и начини за уреждане на кризите в Сирия и Югоизточна Украйна.

Путин определи срещата си с американския президент Доналд Тръмп като полезна, но заяви, че санкциите на САЩ срещу Москва са контрапродуктивни и безсмислени, предаде Ройтерс.

Путин заяви, че нито той, нито Тръмп е очаквал на срещата им в Хелзинки да решат всички двустранни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още