IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Проектите в Турция ще бъдат най-важните елементи за енергетиката в Европа

Изграждането на АЕЦ „Аккую“ и „Турски поток“ ще гарантират енергийната сигурност както в региона, така и на Стария континент, смята руският президент

12:34 | 09.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и руският президент Владимир Путин (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и руският президент Владимир Путин (вдясно). Снимка: Ройтерс

Атомната електроцентрала „Аккую“ и газопроводът „Турски поток“ ще се превърнат в най-важните елементи от регионалната и европейската енергийна сигурност, заяви руският държавен глава Владимир Путин по време на пресконференция след срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС. 

„И двата проекта, атомната електроцентрала „Аккую“ и „Турски поток“, отговарят на най-високите екологични и технологични изисквания и стандарти и ще се превърнат в най-важните елементи за гарантиране на регионалната и европейската енергийна сигурност“, посочи руският президент.

Той припомни, че първият блок на АЕЦ „Аккую“ ще влезе в употреба през 2023 г., когато се чества 100-годишнината от създаването на турската република.

По отношение на „Турски поток“, изграждането на газовото съоръжение ще бъде в съответствие с установения график и до края на 2019 г. турските потребители ще започнат да получават руски природен газ чрез газопровода.

„В бъдеше, след разширяването на капацитет на „Турски поток“ и изграждането на втората тръба, природният газ ще се доставя транзитно към Европа“, сподели Путин.

В края на миналата година Турската агенция за атомна енергия издаде разрешение на Akkuyu Nuclear за изграждане на първата атомна електроцентрала в Турция.

Руската държавна компания „Росатом“ води преговори с турската ЕЮАШ за продажба на до 10% от проекта за АЕЦ „Аккую", съобщава ТАСС.

През март завърши строителната дейност на морската част на „Турски поток“, която излиза на турския бряг край Къйъкьой .

Газопроводът се състои от две линии с капацитет от 15,75 млрд. куб. м всяка, като единият маршрут ще насочва газ към Турция, докато другият ще го транспортира през България към вътрешността на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още