IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин готви икономически стимули за 14 млрд. долара заради коронавируса

Част от средствата ще отидат за субсидиране на заплати на служители, които са останали без работа заради мерките за изолация

18:25 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Правителството на руския президент Владимир Путин планира значително да засили мерките за стимулиране, за да подкрепи икономиката, която се насочва към рецесия, предава Bloomberg.

Правителството ще задели около 1 трлн. рубли (13,5 млрд. долара) нови разходи, съобщават двама запознати с плановете източници, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите продължават. Част от парите ще отидат за субсидиране на заплати на служители, които са останали без работа заради мерките за изолация за борба с коронавируса, допълват източниците.

Стимулите ще бъдат финансирани чрез увеличаване на заемите, а не от фонда за черни дни на Русия на стойност 165 млрд. долара, допълни един от източниците. Завръщането на правителството към пазара на облигации в рубли след 5-седмично прекъсване беше посрещнато със слабо търсене в сряда.

Говорител на правителството не е отговорил на молбата на Bloomberg за коментар. Русия Русия

Планът е най-ясният знак до момента, че Путин иска да се присъедини към останалите световни лидери в засилването на разходите, за да се предотврати дълбока рецесия. Безпокойството, че цените на петрола ще останат ниски за дълго време след спад с близо 50 на сто тази година, до момента караше Кремъл да е предпазлив в отпускането на средства въпреки растящия натиск от компании и икономисти.

Компании лобират пред правителството от седмици за увеличаване на мерките за подкрепа, които до момента не включваха директни помощи. Лобистки групи предупредиха, че недостатъчните стимули може да доведат до масова безработица, фалити и дълбок икономически срив.

Предишни планове за разходи съставляваха едва около 2% от брутния вътрешен продукт, въпреки че официални представители и икономисти призовават заделените средства да се равняват на 10% от БВП.

Централната банка съобщи, че разпореждането на правителството повечето руснаци да работят от къщи през целия април ще отнеме между 1,5% и 2% от растежа през тази година, а бюджетът ще трябва да бъде актуализиран, за да бъде подготвен за цени на петрола от 20 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още