IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Енергийните пазари са пример за изчерпания капиталистически модел

Разбирам те, ако гласуваш за Тръмп през 2024 г., каза руският президент към републиканец

08:34 | 22.10.21 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският лидер Владимир Путин отказа да бъде притиснат от бивш сътрудник на Доналд Тръмп, когато беше помолен по време на годишната му среща с анализатори да коментира съобщенията, че бившият президент може да се кандидатира отново през 2024 г.

Вместо това Путин обърна въпроса на Крисчън Уитън, старши сътрудник от Центъра за национални интереси, който съветваше Тръмп за стратегическите комуникации, и го подтикна да каже за кого би гласувал при надпревара между Тръмп и демократ, предава Bloomberg.

След дълго обяснение за напрежението между различните групи в републиканската партия Уитън каза, че ще гласува за Тръмп, ако се сблъска с алтернатива от другата партия.

„Разбирам те“, отговори Путин с усмивка и топли благодарности за участието, макар и само чрез видеовръзка с преводач, в годишната среща на Кремъл на Международния дискусионен клуб „Валдай“ в Сочи в четвъртък.

В доклада на специалния съветник Робърт Мюлер руските  разузнавателни агенции бяха идентифицирани за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., помагайки да бъде избран Тръмп. Путин отрече каквото и да е участие и се пошегува с Уитън, че ако му отговори, американецът може да бъде наречен „чужд агент“.

Кремъл използва етикета „чужд агент“ за независими медии в ход, който принуди критични медии и дори държавно издание да се затворят или да се съобразят с обременяващите изисквания за докладване. В четвъртък Путин защити правилата.

Руският президент увери същевременно, че страната му може да увеличи газовите доставки за Европа, ако германските власти ускорят въвеждането в експлоатация на газопровода “Северен поток 2”.

„Първата тръба на "Северен поток 2" е запълнена с газ. Ако германският регулатор разреши доставките утре, то те ще започнат вдругиден. Седемнайсет и половина милиарда кубични метра. До края на годината ще завърши технологичната работа по запълването на втората газова тръба на “Северен поток 2”. Общият обем е 55 милиарда кубични метра“, каза Путин.

Той коментира и стратегията на ЕС за Арктика, която предвижда забрана на добива на енергийни ресурси в района. Той добави, че Русия е готова за диалог на базата на международното право, но в същото време предупреди:

„Ако някой отвън се опитва, заобикаляйки тези международно признати документи, да ограничи суверенното ни право да се разпореждаме със собствената си територия, то това е покушение с негодни средства“.

„Енергийните пазари са пример за капиталистическия модел, който се изчерпа на фона на засилващите се разделения между богати и бедни“, каза още Путин. Русия се стреми, подобно на много страни от Северна Европа, да изгради социална държава, която да отговаря на нуждите на гражданите си, поясни той.

По време на почти четиричасовата телевизионна среща на клуба „Валдай“ държавният глава коментира редица въпроси, вариращи от осъждане на западните либерални подходи към половете и сексуалната идентичност до руския консерватизъм, цените на договорите за газ, изменението на климата като политически инструмент и експлозията в Бейрут през 2020 г., която изравни голяма част от ливанска столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей тва е майстор на измамата! Видя, че жизнения стандарт е мизерен, но не може и да го вдигне и започна да ги сапунисва за гадния капитализъм. :))) Минимална заплата в расията по-ниска от минималната пенсия в България, средна заплата в Бългатия почти двойно по-висока от расията... 1/3 от домакинствата все още са на външни клозети, цари масов алкохолизъм и ранна смърт. Чудесно, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Така, че вземат ли се всички фактори, няма голяма разлика в заплащането между България и Русия за единица положен труд. Като цяло големите пари не се изкарват в Европа, а в Австралия или Сащ. От познатите ми, които са в чужбина именно в тези държави най-лесно се пробива. Тук говорим за петцифрена месечна заплата в долари и живот като на цар (стига да си кадърен и трудолюбив специалист).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Второто е, че тук в България шефовете те изтискват докрая на работа. В Русия нито ги тормозят служителите нито се преработват особено. Имат 28 дни отпуска по закон с опция до 40 дни при отлична работа. При нас са 20 дни по закон. Ако си в западна фирма в София може и до 24 дни отпуска да го докараш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Това за заплатите особено е много голяма пропаганда, защото първото, че в Русия пенсионните и здравните вноски се удържат директно от петрола. Удръжките са общо в размер на 13%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
И кво? Тва е работа на Петров и Боширов . Путин не им е платил за взривовете в Чехия и България и сега му отмъщават . . . :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
МОСКВА, 22 окт РИА Новости. Число погибших при взрыве в цехе по производству пороха в Рязанской области увеличилось до 17 человек, сказал РИА Новости представитель экстренных служб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
А бре деби, това прилича ли ти на бедстващ народ?(https://steemit.com/blog/@steemmaster/moscow-is-the-worst-city-in-traffic-congestion-in-the-world) . (https://***.themoscowtimes.com/2019/02/13/moscow-has-worst-traffic-jams-in-world-study-says-a64477) . (https://aerotourmm.com/светлините-на-нощна-москва/)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина не си в ред! Говорим за средна пенсия 400 лева, за средна заплата преди данъци 1000 лева, за средна площ на новопостроените жилища 51 кв метра с идеалните части, за средна продължителност на живота на мъжете 66.7 години а пенсионна възраст 65, за над 1000 всеки ден починали от ковид, за милион по-малко руснаци през тази година, за oрди таджики и узбеки, за най-голямата джамия в Европа и въобще за нищетата и мизерията на която е обречен(самообрекъл се е) този нещастен народ...........ти ми говориш за тръби!? Не разбирам, защо мразиш руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
(Но русофобията е интересна болест - тя изключва обективизма.) . . . . Русофобията по нашите географски ширини е синдром на дълбока комплексарщина. Русия била Венецуела с ракети . . . А ракетите ги копат от нефтените кладенци . . . ;) :lol: Много ми е интересно, ако ЕС реши финансира и създаде такава военна мощ като Русия, какъв ли щеше да е стандартът на живот у страна-член като България или Румъния? Ние купихме 8 самолета и добавихме 3 млрд. лв. дълг към бюджета. И без армия ЕС е с рекорден дълг, който нема връщане, за американците положението с дълга пак е на масата и целата световна общественост беше посветена в битката за ново увеличение на тавана на дълга с трилиони. Обаче северната си прави ракети и сичко, което им трябва за армията и не само, че не трупа дълг, но трупа злато и резерви. И в същото време автомобилният парк в Москва и Питер и доста по-впечатляващ от софийския, строят като луди нови сгради и инфраструктура, пътищата са им в пъти по-добри от нашите, магазините им се пръскат от стоки . . . За три години построиха неколко хиляди километра газопроводи по земя и под вода, а великият и богат ЕС едва сколаса за 20 годин да пусне ТАНАП-*** с непостижимите 15 млрд. кубика - за кого по-напред . . . . А Путин бил мноо т ъп и лош, че знае как да постигне всичко това . . . Сега чекаме кре тенът отдолу, Креватникова и Сюлейман Петроф да разкажат колко са им заплатите на рашките, ама ше пропуснат какви са им разходите за живот . . . ;) : lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
главное мерило - Человек.36 миллионам из них Путин пплатит по 200 срраных евро пенсии.Но Он не виноват, оно само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още