IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е решен да задържи Лукашенко на власт в Беларус

Москва не иска да се окаже от губещата страна в сблъсъка между опозиционните поддръжници и властите в Беларус

17:00 | 13.09.20 г. 33
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин затяга прегръдката си около изпадналия в затруднение свой съюзник Александър Лукашенко, докато беларуският лидер засилва репресиите на фона на продължаващите антиправителствени протести в източноевропейската страна, пише Bloomberg.

Путин, който ще бъде домакин на Лукашенко по време на разговорите им в Сочи в понеделник, е решен да покаже, че демонстрантите от опозицията няма да свалят беларуския президент, споделят източници, близки до Кремъл, които желаят да запазят анонимност.

Това е първата им среща лице в лице, откакто избухнаха протестите в Беларус с искане за оставката на Лукашенко, след като той заяви, че е спечелил убедително изборите на 9 август, с които удължи своето 26-годишното управление.

И докато демонстрантите не дават признаци скоро да се откажат от своите искания, Лукашенко също не прави отстъпки. 

„Беларус е от огромно значение“, споделя Михаил Виноградов, който ръководи Фондацията за политика в Санкт Петербург. "Путин не иска да се окаже от губещата страна", добавя той.

Кризата, обхванала най-близкия партньор на Москва, отразява бунтовете, които пометоха прокремълските лидери в Украйна и Армения след 2014 г. и се случва на фона на решението на Путин да промени руската конституция, с което да си осигури удължаване на своето управление потенциално до 2036 г.

Руското ръководство беше изненадано от мащабите на вълненията в Беларус, посочват хора, близки до Москва. Въпреки че Русия не вярва на Лукашенко, тя не може да приеме опозицията, която би дошла на власт чрез улични протести, и ще го подкрепи, докато насърчава стъпки към евентуално наследяване, добавят тя.

Европейският (ЕС) съюз и САЩ осъдиха репресиите и отхвърлиха резултата от изборите, но досега само заплашват със санкции.

Опозицията, която се обедини зад Светлана Тихановска, която в момента се намира в изгнание в Литва, категорично заявява, че тя е спечелила изборите и иска Лукашенко да започне преговори за предаване на властта.

Хиляди опозиционни протестиращи излязоха  днес в беларуската столица Минск и в други градове в страната, съобщава уебсайтът Tut.by. Полицията задържа 114 души по време на протести в пет региона в събота, съобщи държавната новинарска служба Belta на своя уебсайт.

Миналия месец Путин заяви, че се е договорил с Лукашенко да изпрати руска полиция, за да помогне за потушаване на вълненията, ако е необходимо, като добави, че все още не вижда нужда от подобни мерки. Русия изпрати медийни служители в Беларус, за да замени стачкуващия персонал в държавната телевизия.

Беларус поиска от Русия да разсрочи дълг от 1 млрд. долара като отделно от това в петък се състояха и дискусии относно доставките на руски газ.

Отношенията между Лукашенко и Путин се изостриха, след като миналата година той се противопостави на руския натиск за по-дълбока интеграция и вместо това реши да се насочи към сближаване със Запада.

„Беларусите наистина са ужасени от подкрепата на Путин към Лукашенко“, който е станал „напълно чужд на собствения си народ“, споделя Валери Цепкало, опозиционен политик, по телефона, докато се намира в изгнание в Полша.

Съществува риск „Русия да превърне своя най-верен съсед в население, което я възприема като аксесоар на Лукашенко и неговия авторитаризъм“, смята Найджъл Гулд—Дейвис, бивш британски посланик в Беларус, който сега е старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
Изглежда при нас или се разминава чувствително смисъла, с който товарим понятието лузър или ти чисто и просто никога не си си правил труда да вникнеш в естеството и логиката на процесите, които са се развивали в Русия през последните 50 години.И най-бегъл поглед върху фактологията и посочения исторически отрязък, показва, че тръгвайки от застоя през 70-те години, преминавайки през кризата на 80-те и разпада на соц.блока, процесите набират бясна инерция и довеждат до тотална разруха и спират на косъм от пълен разпад на държавата (не само съюзната такава) и държавността в края на 90-те, именно в тази ситуация и в този момент, Путин поема управлението и предотвратява необратимия колапс. Дори и само поради тази заслуга е достатъчно, името му да остане в паметта на нацията им, с което съм далече от твърдението, че е най-най-великият държавник в историята им или че е безгрешен. Какво е можело още да постигне, за развитието на Русия, с толкова години на власт, толкова много пари от суровини ? ... наистина много интересен въпрос ...Аз бих се задоволил с очертаване границите на това, което ми се струва, че е било НЕвъзможно да се постигне, в комплекса от обстоятелства и ограничения на съществуващите към онзи и към настоящият момент реалности. Това, което ми се струва, че със сигурност е било НЕвъзможно да бъде постигнато , в един свят, в който щатите упражняват напрактика пълен контрол върху глобално интегрираните банково-финансова, търговска и индустриално-технологична инфраструктура (което е факт през последните 30 години), е да допуснат на едно място (и по-точно в Русия), да възникне производствено-индустриален и финансов капацитет (като на една Япония да речем ), в комбинация с наличните ресурси(суровините) за които говориш ... и наличния военен потенциал на руснаците бих добавил аз. Икономическото развитие към днешна дата е = на достъп до пазари и доларово деноминуеми кредити, само по този начин може да се преследва постигането на този потенциал, в рамките на тази система. По очевидни причини в глобално интегрирана система, в която тези два фактора на икономическото развитие се контролират от щатите, на руснаците ще им е практически невъзможно да преследват целите, за които говориш. Трябва да бъдат налице условия, именно за ДЕЗинтеграция (да речем частична), на така установената глобална конструкция, в което пространство руснаците да търсят такъв стратегически път и проект за развитие. Има ли признаци за настъпването на такива процеси според мен в една или друга степен се проявяват. Ще успеят ли руснаците да се възползват от отворилият се такъв прозорец на възможностите отворен въпрос, според мен не е изключено да успеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
абсолютен лузър е... толкова години на власт, толкова много пари от суровини... а си осранаха ***!Изпусна златен шанс да ги направи модерна държава и световен лидер... ето за това е лузър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
ДХДО
преди 3 години
Путин е лузър ...==Путин пое Русия от впианчените и дементирали ръчички на човешкия *** б.н.елцин. Наистина ще е интересно да бъдеш по-конкретно, какво толкова ценно е луз-нал Путин, от Русия в онова състояние, в което я намери?Иначе по темата ще си позволя да констатирам пред будната публика на тукашния форум, че напредничавата международна съобщност е малко избирателна, в издигането на осъдителни позиции, по отношение реакцията срещу мащабни протестни движения или на извършени репресии спрямо опозиционни лидери и сили, в различните части на глобуса. От една страна няма нищо ненормално да се стига до твърди полицейски действия срещу ле жилет жьон в Париж и окюпай в Ню Йорк, виж в Минск обаче, това изведнъж се оказва проблем, от който зависи демокрацията на Планетат ни ?!? В една саудитска арабия да речем, последно време бяха извършени доста арести (без повдигане на официални обвинения) на неудобни членове, на управляващата кралска фамилия, имаше убийство и на опозиционно настроен журналист ... създадената медийна атмосфера около тези събития ме оставя с натрапчивото усещане, че прогресивната съобщност е склонна да толерира, както подобни феномени, така и цялата същност на тамошните средновековни обществени взаимоотношения (задоволявайки се с формални декларации), в контраст с яростната кампания, поведена срещу беларуските власти и държава.Ами ... за непредубеден човек едва ли остават, кой знае какви колебания, относно това, че прогресивната съобщност се ръководи в действията си и възприетите политики ,само и единствено от най-висши общочовешки и обществени Принципи и от нещо друго ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Дишай, дишай, да не се задавиш от ненавист :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пише ИстаМбул и АлЕканте, но иначе бил там....пхахахааа! С такива "пътешественици" е пълно в нета.Тираджия ли си? Защото с твоето ниво или си лъжец или си някакъв обслужващ персонал, който се вози някъде.Ясно, "пътешественик", щом ще ходиш с кеф пак до Сърбия, където освен да идеш кръчма, друго няма какво да правиш, си ми ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Жилището е на три етажа, разполага с шест спални, девет бани, картинна галерия и конферентна зала...Апартамент за 100 млн. долара се продава в Манхатън. Това е най-скъпият апартамент, който се предлага на пазара на имоти в Ню Йорк, изчисляват местни брокери. Според тях цената е рекордна за града. Апартаментът е с площ 745 квадратни метра. Той има шест спални и девет бани. Разполага с галерия за картини, конферентна зала, както и с отделени стаи за прислуга и за гости. Луксозното жилище се намира на последните три етажа на един от небостъргачите край Сентрал парк. В него има асансьор между трите му етажа. Входът на апартамента е на 73-тия етаж. От прозорците се открива 360-градусова панорама към в Ню Йорк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
А нашият Лукашенко защо не си отива???? Даже и речите им са почти като копи-пейст. Не зная дали Лукашенко не се СЪОБРАЗЯВА ВЪОБЩЕ с Конституцията, която наш боко тотално не изпълнява, като назначава *** за председател на НС, на практика ГешеФт каскета за главен прокурор, сраздава пари от джипката си като свои, не се явява в НС на парламентарен контрол, строи некачествено и се фука като в несвяст и т.н. Той си живее в паралелна реалност и не съзнава колко ТОТАЛНО *** е! Да не говорим дали обича да лежи с тлъстото си голо тяло до пари, злато и гол пищов, дали говори ТАКИВА простотии, на които би завидял всеки каруцар. И КОЙТО ХАЛ ХАБЕР си няма от икономика. Хили се и мучи в Брюксел, защото не отбира чужди езици, той не знае и български - виждала съм го там и се срамувам!Нашата диктатура не е по-различна от тази на Лукашенко. По свой си начин.Оставка! Първо в нашия двор да си оправим нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Тази година трябваше да видя Куба, ама наq мамка му и ковид пре.е=.а работата. Другото пътешествие, което глася е Москва - Казан - ез.Байкал - Владивосток - о.Сахалин. До Владивосток с трена, до Сахалин с фери. Може и до японска земя да се разходя, че втори път едва ли ще стигна толкова далеч. На връщане фeри до Владивосток, самолет за 8 часа до Москва и на другия ден да цеуна родна земя. Стискай палци, както би стискал опките на ..утин да ми се сбъднат желанията. И пак да ти кажа за Ватью ми е мъка, не е добре момчето и продължава да се влошава :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Стоенски, признавам си в Ханой още не съм бил. Не знам как е!!!! В Москва и Питер бях скоро, ако мога пак ще отида. Бях още скоро в Берлин, Мюнхен, Париж, Братислава, Белград, Будапеща, Барселона, Солун, Халкиди, Атина, Букурещ, Стокхолм, Амстердам, Брюксел,Лисабон, Валенсия, Алеканте, Рим, Венеция, Флоренция, Пиза, Виена, Прага, Бари, Любляна, Удине и Бари, Инстамбул, Бурса, Хамамет, Тунис, пустинята Сахара - та там и на много други места впечатленията ми се от първо лице единствено число! . Но освен в БГ от изброените държави бих отишъл пак с кеф в Португалия, Сърбия и Русия и в Тунис. Апартаменти с наем от 100 000 000 в NY на месец наистина звучи невероятно! Предавам се, нямам твоя поглед! Виж, за Ватью съм притеснен!..., не е добре момчето. Мъчи се с тая Русия.... Страда зарад лошия Путин! Страда за руския народ!!! Мъка му е! За туй така му избива запенено млеко на устата, само за туй. Не е добре, не, не е! :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 6
SPART
преди 3 години
М-да - ограничение в символите!Няма проблем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още