IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прищина предлага обща икономическа зона между Северно Косово и Южна Сърбия

Според косовския министър на външните работи това ще допринесе за развитието на икономиката и нормализирането на двустранните отношения

14:50 | 17.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Косовският министър на външните работи Беджет Пацоли предложи установяването на свободна икономическа зона между Северно Косово и Южна Сърбия, предава агенция Танюг, цитирана от БТА.

Пацоли е направил това предложение по време на вчерашната среща на външните министри на шестте западнобалкански страни в Сараево, става ясно от съобщението на косовското външно министерство.

Говорейки за Берлинския процес, Пацоли предложи създаване на свободна икономическа зона, която ще допринесе за икономическото развитие и нормализирането на междуетническите отношения.

Северно Косово е населено главно с етнически сърби, а Южна Сърбия - с етнически албанци.

В съобщението на косовското министерство се посочва също, че сръбският външен министър Ивица Дачич е оспорил участието на Косово в предстоящата среща за Западните Балкани в София, на което от своя страна Пацоли е отговорил, че „държавността на Косово е свършен факт“.

„Ще присъстваме в София като другите страни от Западните Балкани и Европейския съюз“, е заявил косовскят външен министър, съобщава БТА.

В края на миналия месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че задължително условия пред членството на Сърбия в ЕС е решаването на косовския въпрос. По думите му страната се движи в прав път, но в европейската общност не може да влезе държава с нерешени териториални спорове.

Юнкер посочи също, че ЕС иска правно обвързващо споразумение между Сърбия и Косово, но съдържанието на документа зависи от двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още