IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентската партия е фаворит на предстоящите парламентарни избори в Украйна

Проучване показва, че новата украинска партия „Слуга на народа“ е спечели най-много мандати

22:40 | 19.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

Новата украинска партия "Слуга на народа" ще спечели най-много мандати на парламентарните избори в Украйна, която трябва да се състоят на 21 юли. Това сочат резултатите от социологическо изследване, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Анкетата на изследователската група "Рейтинг", осъществена от 8 до 12 юни, показва, че партията на президента Володимир Зеленски има подкрепата на 36,9 на сто от заявилите, че ще гласуват. В предишно проучване от 6-9 юни президентската партия получаваше 41,1 на сто. 

В отиващия си парламент, разпуснат от Зеленски след убедителната му победа на президентските избори през април, "Слуга на народа" няма представители. Досега във Върховната рада (парламент) мнозинство имаха съюзниците на бившия президент Петро Порошенко.

Според "Рейтинг" на второ място се класира проруската "Опозиционна платформа" с 8,7 процента, следвана с резултат 6,4 пункта от друга нова партия - "Глас", - основана от рок певеца Святослав Вакарчук. Партията "Отечество" на експремиера Юлия Тимошенко заема четвъртото място с 5,7 и запазва шансовете си да прати депутати в парламента, докато движението "Европейска солидарност" на експрезидента Порошенко губи позиции и може да разчита на едва 3,9 на сто от гласовете, тоест под 5-процентния праг за влизане във Върховната рада.

Анкетата на "Рейтинг" е сред 2500 гласоподаватели от всички области на Украйна без анексирания Крим. Половината от мандатите в 450-местния парламент на Украйна се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира данните от друга анкета, според които за "Слуга на народа" са готови да дадат гласа си 47,5 на сто от запитаните. Проучването на центъра "Социален мониторинг" и Украинския институт за социални изследвания установява, че "Опозиционната платформа" би получила 11 на сто, следвана от "Отечество" с 8,7 на сто, "Европейска солидарност" с 8,3 на сто и "Глас" с 5,3 процента.

ТАСС посочи, че предсрочните избори трябва да се състоят на 21 юли, но понастоящем Конституционният съд разглежда искане на 62-ама депутати да бъде отменен като незаконен президентският указ за разпускане на Върховната рада.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 4 години
Зельенъский ще дойде най-успешният артист в световната история.До сега си го играе артист и на 100% следва генералната линия надр. Вальцман (Порошенко). Малко по-смешно, по-занимателно, но все тая!Партия на либертарианци?Къде по света управляват либертарианци, не не моа с'а сета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още