IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко изтегля украинските представители от всички органи на ОНД

Движим се по-нататък в посока Европа, заяви украинският президент

10:34 | 20.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е подписал указ, с който отзовава представителите на Украйна от органите на Общността на независимите държави, предават ТАСС и БНР.

"Няма какво повече да правим там, движим се по-нататък в посока Европа", каза той при посещение в град Виница. Порошенко обясни, че това "не означава излизане от ОНД, тъй като Украйна никога не е била част от нея". 

На 12 април Порошенко възложи на правителството да подготви документ, по силата на който Украйна официално напуска Общността на независимите държави, и да започне процедура по официалното излизане на Украйна от учредителните органи на общността. 

На 23 април обаче изпълнителният секретар на ОНД Сергей Лебедев съобщи, че страната още не е уведомила организацията с официален документ, че смята да излезе от състава на нейните органи. През декември 1991 г. Украйна ратифицира споразумението за създаване на ОНД и протокола към него, но не ратифицира устава, затова де юре изобщо не е ставала член на общността. При все това Киев участваше в дейността на организацията, макар и не на всички равнища.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още