IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Украйна планират газов хъб на границата си

Целта е да се сложи край на зависимостта на Централна и Източна Европа от руските доставки

17:13 | 06.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Полша и Украйна обявиха, че предприемат стъпки за създаването на регионален газов разпределителен център (хъб), който да сложи край на зависимостта на Централна и Източна Европа от руските доставки и да поддържа цените в съответствие с европейските стандарти, предаде AP.

Регионът все още разчита на руския природен газ и е изложен на политически натиск от Москва, която в миналото е ограничавала обема на доставките или е увеличавала цените на газа.

Правителствени представители, участвали в дебат днес, са заявили, че газовият хъб би трябвало да бъде създаден до 2020 г. на полско-украинската граница, за да се доставя в региона газ от Западна Европа, втечнен природен газ от полски пристанища и от нов балтийски тръбопровод за доставка на газ от Северно море.

Съществуващите газопроводи, интерконектори и хранилища ще бъдат развити допълнително за тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
dakl
преди 6 години
Като се има предвид досегашната "успешна" украинска практика да купува руски газ от Словакия и Германия на значително по високи цени от добавката на транспортните разходи плюс комисионите, то е нормално да се очаква да действува и с подобен успех и газовия хаб на полско-украинската граница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още