IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката в Босна и Херцеговина създава проблем за Западните Балкани

Идеята на Сърбия за „Мини балкански Шенген“, подкрепена от Северна Македония и Албания, ще създаде нови разделителни линии в региона, посочи проф. Боби Бобев

22:25 | 29.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пътят напред е много труден за Босна и Херцеговина. Много аспекти на косовския проблем биха се решили по-лесно, отколкото босненските проблеми. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“, проф. Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

Босна и Херцеговина има неясна и много сложна управленска структура с повече от 140 министри“, посочи Бобев, като добави, че в политическото поведение на страната има много противоречия.

„Едно е поведението на Хърватско-мюсюлманската федерация, друго е поведението на Република Сръбска. Тя е повлияна изцяло от Белград и донякъде Москва и ще продължи да следва тази линия“, смята Бобев.

По думите на експерта това е един от основните проблеми в Западните Балкани, но далеч не единствен, макар че основен приоритет за всички държави в региона безспорно остава европейската интеграция.

Отношенията между Прищина и Белград остават проблем в Западните Балкани“, каза Бобев.

Според него идеята на Сърбия за „Мини балкански Шенген“, подкрепена от Северна Македония и Албания, вместо да сближи страните от региона е довела до създаването на нови разделителни линии между тях. Той даде като пример острото противопоставяне между Косово и Албания.

Косово мисли, че това е сръбска инициатива за възстановяване на Югославия под сръбска егида, най-вече икономически“, отбеляза Бобев и обясни, че ако Европа не дирижира нещата в този регион, ще се създаде вакум за наместване, за който има достатъчно много кандидати.

Сред силите, целящи да установят влиянието си в региона на Западните Балкани, Бобев посочи Русия, Китай и САЩ.

Русия винаги ще се опитва да установи присъствието си в Западните Балкани, Турция има силно влияние там, а Китай няма да се откаже от проектите си“, смята експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още