IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа в Гърция може да се окаже противоконституционна

Според сметната палата намаляването на пенсиите и увеличаването на възрастта за пенсиониране нарушават основния закон

15:30 | 02.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Увеличаването на възрастта за пенсиониране с 2 години може би нарушава Конституцията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Увеличаването на възрастта за пенсиониране с 2 години може би нарушава Конституцията. Снимка: Ройтерс

Пенсионната реформа, която международните кредитори поискаха от Гърция в замяна на спасителната помощ, може да се окаже противоконституционна, предаде Ройтерс.

Сметната палата на страната, която преглежда проектозаконите, преди те да влязат в парламента, обяви, че планираната пенсионна реформа противоречи на основния закон и ще се окаже пречка за правителството да бъдат прокарани и останалите мерки за икономии.

Според институцията увеличаването на възрастта за пенсиониране с 2 години и намаляването на пенсиите с от 5 до 10 процента може да се сметне като нарушение на гръцката Конституция.

Според юристите пенсиите са намалявани вече пет пъти, откакто Атина получи първия спасителен пакет през 2010 г., като общото им понижение достига вече 25%. Това обаче е нарушило редица конституционни разпоредби, включително принципа за ненакърняване на достойнството и равенството пред закона.

Опасенията за евентуалната противоконституционност на пенсионната реформа биха могли допълнително да отслабят решимостта на крехката управляваща коалиция в Гърция да продължи с ключовите реформи.

Това обаче заплашва спасителните траншове от кредиторите на Гърция.

Правителството в Атина очаква да спести около 4 млрд. евро през 2013 г. от съкращенията на пенсиите. Тези икономии са част от пакета на стойност 13,4 млрд. евро, който управляващите договориха след неколкомесечни преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още