IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Вучич печели изборите в Белград, показват предварителни резултати

Сръбската прогресивна партия на Вучич печели 45,1 процента от гласовете

09:56 | 05.03.18 г.
<p>
	Александър Вучич. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Александър Вучич. Снимка: Архив Ройтерс

Сръбската управляваща партия на президента Александър Вучич побеждава на местните избори в сръбската столица Белград и така затяга още повече хватката около властта в страната, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на предварителни резултати на института Ипсос.

Според тях Сръбската прогресивна партия на Вучич печели 45,1 процента от гласовете, докато основните ѝ опоненти - групите зад бившия кмет на Белград Драган Джилас получават около 19 процента.

"Това е най-добрият резултат, постиган някога в Белград", каза Вучич пред поддръжници. "Тази победа не беше лесна за извоюване", допълни той.

Вотът в Белград, въпреки че е само местен, е от значение, защото градът има ключова роля в икономиката и политиката на цяла Сърбия. Официалните резултати ще бъдат обявени утре, но не се очаква те да се различават много от предварителните прогнози.

Около 1,6 милиона избиратели гласуваха за 110-членно местно събрание на Белград, което после избира кмета на града. 24 партии и групи участваха във вота, но само четири както изглежда прескачат 5-процентния праг за влизане в местното събрание.

Освен партията на Вучич и силите на Джилас, бариерата се преодолява и от изборната листа на Александър Шапич, която получава 9 процента, и листата на Социалистическата партия на Сърбия на външния министър Ивица Дачич, която получава 6,1 процента.

Разпокъсаните сръбски опозиционни партии обвиниха партията на Вучич в сплашване на поддръжниците на опозицията, в регистрирането на "мъртви души" като гласоподаватели и в оклеветяване на политическите противници в медиите, които партията контролира. Управляващата партия отхвърли тези обвинения, припомня АП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още