IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Черна гора прие противоречив закон за религиозните общности

Текстът, който засяга имотното състояние на църковните групи, може да обтегне отношенията на Подгорица с Белград

10:15 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кадър от протестите в Подгорица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от протестите в Подгорица. Снимка: Ройтерс

Парламентът на Черна гора прие противоречив закон за религиозните общности, който може да лиши най-голямата деноминация в страната – част от Сръбската православна църква, от значителна част от активите й.

В подкрепа на закона гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове „против" и въздържали се нямаше, тъй като гласуването протече след принудителното извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията, съобщава БТА.

По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт поискаха да се внесат изменения в текста в диалог със Сръбската православна църква, която според тях е ощетена от предложения законопроект. Управляващата коалиция отказа да внесе изменения и опозицията заяви, че няма да позволи гласуване на документа. В парламентарната зала беше пуснат сълзотворен газ и последваха масови сбивания между десетки депутати.

Полицията задържа всички представители на опозицията, които бяха лишени от правото да участват в работата на парламента за 15 дни.

В редица градове на Черна гора се състояха протести срещу закона с блокиране на пътища. Стотици просръбски опозиционни активисти в Черна гора протестираха в столицата. Десетки полицаи поставиха метални заграждения, за да спрат достъпа на демонстрантите до парламента в Подгорица. Според властите протестът е незаконен, тъй като не е бил обявен своевременно.

Съгласно новоприетия закон религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия).

Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове.

Населението на Черна гора е предимно православно, като основната църква е Сръбската православна църква. Отделната Черногорска православна църква не е призната от останалите православни църкви.
Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че следва просръбска политика и се опитва да подкопае държавността на Черна гора.

Протестиращите, сред които имаше сръбски православни свещеници, се молиха и пяха религиозни песни. В отделни прояви просръбски протестиращи блокираха пътища в различни градове на страната.
Сръбската православна църква в Черна гора прикани към спокойствие и заяви, че ще сезира международни организации заради, по думите й, "грубата заплаха за свободата на вероизповеданията в Черна гора".

Премиерът Душко Маркович се срещна с водача на Сръбската православна църква в Черна гора митрополит Амфилохий. След срещата митрополитът заяви, че църквата е поискала правителството да отложи парламентарната процедура по законопроекта за след 7 януари, когато някои православни страни честват Коледа по Юлианския календар.

Лидерът на опозиционната Демократична народна партия Милан Кнежевич заяви, че в протестите има арестувани, сред които и брат му, предаде ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още