IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oxford Economics прогнозира трудно начало, но добър край на 2021 г. за ЦИЕ

Преговорите между партиите за коалиционни правителства в България и Чехия след изборите ще са трудни, посочи икономистът Томас Дворак

18:47 | 14.01.21 г.
Oxford Economics прогнозира трудно начало, но добър край на 2021 г. за ЦИЕ

Най-добрият начин да се опишат перспективите пред страните от Централна и Източна Европа през 2021 г. е трудно начало и по-добър завършек на годината. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Томас Дворак, икономист в Oxford Economics.

„С напредването на ваксинацията и овладяването на пандемията очакваме икономиките на тези държави да се възстановят и да постигнат стабилен растеж до края на 2021 г.“, каза той.

Според Дворак в момента държавите от региона се облагодетелстват от големите си индустриални сектори, защото тези сектори се представят значително по-добре от останалите в икономиката. 

Той съобщи, че процесът на сближаване със западните икономики ще продължи, но очаква в страните от еврозоната в процентно отношение икономиките да растат повече през 2021 г., като причината според него е, че те се „свиха повече през миналата година“.

„Но не очакваме предпандемичните нива да бъдат постигнати през 2021 г., а по-скоро в началото на 2022 г.“, коментира икономистът и определи фундаментите на икономиките като добри. „Моделът на растеж на износа ще продължи да функционира и през следващите години, ще подкрепи глобалните снабдителни вериги и с това ще се подкрепят индустриалните сектори в Централна и Източна Европа“, каза той.

Дворак обясни, че от Oxford Economics очакват освен по-регионален подход към глобализация, така и сериозен преход в борбата с климатичните промени към въглеродно неутрално икономика.

По думите на икономиста фискалната политика е основна за растежа.

„Тя ще остане разхлабена и ще бъде облагодетелствана от спасителния фонд на Планa за възстановяване на Европа в отговор на кризата от COVID-19 „Следващо поколение ЕС" , като очакваме тази подкрепа да се усети повече в края на годината“, прогнозира Томас Дворак.

Той обаче предупреди, че намаляването на държавния дефицит не трябва да бъде на дневен ред нито през тази, нито през следващата година.

„Самият фонд на ЕС е много значим по две причини", смята Дворак. „От философска гледна точка той ще спомогне за допълнителна интеграция, а от икономическа гледна точка – ще предостави значителна финансова подкрепа на страните. Фискалната политика обаче трябва да бъде добре третирана, а не само да се  изливат пари в икономиката“, допълни той.

Икономистът е на мнение, че политическите рискове ще се запазят на национално ниво заради несистематичната фискална политика преди изборите в ЦИЕ, но също така и на европейско ниво.

Той смята, че ще са трудни преговорите за правителства в България и Чехия, където ще има избори, а партиите ще обсъждат коалиции.

От Oxford Economics прогнозират и постепенно поскъпване на валутите в страните от Централна и Източна Европа.

Кои тенденции ще се ускорят в средносрочен план в региона на ЦИЕ? Кои са предизвикателствата пред икономиките на ЦИЕ през тази година? Ще има ли консенсус на спора между Унгария и Полша?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още