IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OTP Bank с тримесечна загуба заради разходи по конвертиране на кредити

През отчетния период унгарското правителство е продало 5-процентния си дял в банката, но остава непряк акционер

13:23 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарската OTP Bank излиза на загуба през третото тримесечие заради отрицателния ефект от конвертирането на заеми в чужда валута при някои от подразделенията й, пише Ройтерс. Банката, която притежава българската Банка ДСК, не оправда очакванията на анализаторите за малка тримесечна печалба.

OTP Bank, която е една от най-големите банки в развиваща се Европа, изгуби 3,67 млрд. форинта (12,67 млн. долара) през третото тримесечие. През същия период, но на миналата година, трезорът спечели 34,1 млрд. форинта. Анализатори прогнозираха тримесечна печалба в размер на 16,15 млрд. форинта.

Унгарската банка отчете големи еднократни загуби от програмите за конвертиране на кредити, деноминирани в чужди валути, най-вече – в швейцарски франкове, които през последната година се увеличиха и причиниха редица проблеми на доста банки в региона на Централна и Източна Европа.

През ноември OTP Bank реши да предложи на румънските си клиенти опцията да конвертират кредитите си, отпуснати във франкове, в румънски леи или евро, успоредно с опрощаване на част от задълженията им и приравняването им до дължимите нива към 31 декември 2014 г. Периодът е избран, за да е преди решението на Централната банка на Швейцария да се откаже да поддържа курса на франка спрямо еврото.

OTP Bank допуска, че всички клиенти ще се възползват от възможността, и записа загуба за 25,5 млрд. евро от това през третото тримесечие. В Унгария тази стъпка струваше на банката 6,5 млрд. форинта, а в Хърватия – 6,3 млрд. форинта.

Без еднократните ефекти банката щеше да запише печалба през периода в размер на 34,6 млрд. форинта, или с 3% повече на годишна база, въпреки че спрямо второто тримесечие тя щеше да е по-малка с 15 на сто.

Пазарните условия на пазарите на банката в Централна Европа са далеч по-добри в сравнение с тези в Русия и Украйна, където OTP Bank също има значителни операции. От унгарския кредитор отчитат известна стабилизация и на тези пазари след 30 юни.

Оперативната печалба за деветмесечието възлиза на 286,4 млрд. форинта, което е спад от 12% на годишна база. Нетният кредитен портфейл се свива с 9% на годишна база, а депозитната база расте с 5 на сто. Делът на лошите кредити нараства до 19,2% от 18,4%, колкото бе в края на юни 2015 г.

В края на октомври унгарското правителство набра 75 млрд. форинта (265 млн. долара) от продажбата на своя 5-процентен дял в OTP Bank. Държавата обаче остава непряк акционер в банката, тъй като държи 24,74% в петролната група MOL, която има 8,57% в OTP Bank.

През деветмесечието на 2015 г. Банка ДСК, която е 100% собственост на OTP Bank, печели 246,796 млн. лв., което е с 26,6% повече спрямо деветте месеца на 2014 г. Трезорът е втори по размер на активите у нас, които към 30 септември 2015 г. растат с 1,1 млрд. лв., или с 11,3 на сто, до 10,44 млрд. лв.

Нетният лихвен доход на Банка ДСК се покачва с 12,6% на годишна база до 419,688 млн. лв., а нетният доход от такси – с 14,7% до 93,467 млн. лв., показват надзорните отчети на Българска народна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още