IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Гърция иска референдум за приватизацията на електрическата компания

Приватизацията на електрическата компания предизвика мащабна стачка в южната ни съседка

10:30 | 03.07.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Опозицията в Гърция иска референдум за приватизацията на електрическата компания

Опозицията в Гърция настоява темата за приватизацията на гръцката държавна електрическа компания да бъде подложена на референдум, съобщава онлайн изданието ekathimerini.com.

Лидерът на крайнолявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас ще се срещне с водачите на другите опозиционни сили и независимите депутати, за да се опита да събере необходимите 120 депутатски подписа за свикването на референдум, посочва изданието.

Ако подписите бъдат събрани, предложението трябва да бъде одобрено от поне 180 депутати, за да се проведе допитването.

Демократичната левица и независимите депутати заявиха, че ще подкрепят предложението. Комунистическата партия обаче постави условие – на референдума да се даде възможност на хората да гласуват за либерализация на електроенергийния сектор като цяло, а не само продажбата на компаниите, на които се планира да бъде разделена сегашния държавен енергиен гигант, за да бъде приватизиран.

Приватизацията на електрическата компания предизвика мащабна стачка в южната ни съседка, заради която над Гърция надвисва реална заплаха да остане без ток в разгара на туристическия сезон, посочва изданието.

Премиерът на страната Андонис Самарас посочи, че правителството няма намерение да се отказва от приватизацията на компанията.

“Няма начин да позволя фанатични популисти да създават напрежение и да отнемат правото ни да се развиваме", коментира Самарас от Страсбург. "Приватизацията, наред с други неща, е свързана с правото ни да се развиваме", посочи още гръцкият премиер, като допълни, че в Гърция се правят опити да се осъществяват приватизационни сделки, които са били осъществени навсякъде по света и са се изплатили.

Ако стачката на работниците в електрическата компания продължи, правителството ще се опита да предприеме съдебни действия, за да я спре. Ако и това не успее, управляващите дадоха да се разбере, че ще издадат на работниците заповеди за гражданска мобилизация. Това означава, че служителите ще бъдат заплашени от затвор, ако не се върнат на работните си места.

Междувременно от електрическата компания обявяват, че започват да внасят ток от чужбина, за да предотвратят евентуално по-мащабно спиране на електричеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 9 години
Дааааааа, изплатиха се, как не, особено у нас! От джоба ни се изплатиха и успешно продължават да се изплащат печалбите, ама само за ЕРП-тата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още