IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Свиването на средната класа в Източна Европа може да доведе до безредици

Според Програмата на ООН за развитие не е изключено засилващото се недоволство да доведе до събития като тези в Чили

08:41 | 10.12.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Засилващото се неравенство в страните от Източна Европа може да доведе до безредици, подобни на тези в страни като Чили, предупреждава ООН, цитирана от БТА.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) публикува в понеделник доклад, в който се посочва, че средната класа в Източна Европа и Централна Азия се свива. Около пет милиона души са престанали да принадлежат към нея в периода между 2014 г. и 2017 г.

Миряна Сполярич Егер, директорка на ПРООН за Източна Европа и Централна Азия (в който регион се включват Западните Балкани, Турция и бившите съветски републики без Русия) заяви пред ДПА, че в страните от региона не е имало масови протестни движения, а спорадични демонстрации и политически конфликти, свързани с представата за безпомощност на обикновените хора.

„Като се вгледате в случващото се в Чили, ще видите, че това не е изолиран случай. Проблемите много си приличат", отбеляза Сполярич Егер.

В Чили, която доскоро бе възприемана като една от стабилните държави в Южна Америка, от октомври има демонстрации с искания за по-високи доходи, по-добро здравеопазване и по-високи данъци за богатите.

Средната класа на Източна Европа и Средна Азия се свива, тъй като икономическият растеж в региона е силно зависим от потреблението и добива на суровини, изтъкна Сполярич Егер.

„Това е растеж без създаване на работни места", казва тя, като подчертава, че това е причината хората от този регион да емигрират в Западна Европа и Русия.

Състоянието на околната среда също играе роля за свиването на средната класа. Климатичните изменения са засегнали 25 милиона души и са причинили щети на стойност 80 милиарда долара в Източна Европа и Централна Азия през последните 30 години, заяви още Сполярич Егер, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Нищо няма да има в ИЕ.Те са свикнали да са втора ръка хора и да им се казва какво да правятБанките ще напечатат хартии и ще се върти колелото - болницата - Кауфланд -тоалетната - болницата - гроба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
"...не е изключено засилващото се недоволство да доведе до събития като тези в Чили..."-Не просто като в Чили господа политици.В Източна Европа и Франция може да има второ издание на оная жестоката революция с гилотината и повсеместен линч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Разбира се, че неравенството е проблем, и то най-кошмарният проблем на системата. Неустойчивостта на обществото нараства с нарастването на неравенството. Но не може да бъде избегнато, защото е вътрешноприсъщо за системата. Това е парадокс - системата трябва да се бори сама със себе си, за да може да съществува. Това е твърде мрачна перспектива, защото е трудно контролируема. Затова законодателствата са претъпкани с нормативи и регулации, които пък изкривяват пазара. Оттук и смешните приказки за свободния пазар. Свободен пазар е имало някога само един ден в седмицата. За средна класа минава всичко без управленските елити и олигарсите. Тя не се свива, тя е всичката маса - имат един хладилник, който тъпчат от Кауфланд на вечерните промоции. Имат една кола на улицата, с която ходят до Кауфланд вечер. Средната класа като понятие е останало да съществува, за да обозначава пропадналата класа. Истината е грозна и за нея са необходими по-нежни имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
За революция вярно, млади хора трябват, защото "дъртаците" не сме толкова глупави. Плюс това, революции се правят с идеали, а вие какви идеали имате? Да взимате 5-цифрени заплати без да се преработвате много много. И за мрънкането не си прав, тук поне най-много младите мрънкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
За сега е мрънкане, нещата се крепят криво-ляво! Още всички пият на версия в кръчмата, пиени са, ама им наливат още на кредит и име убо. Утре като се събудят, като им поднесат сметката, в едно с тежкия махморлук, друга ще стане тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Големи глупости, включително дежурните за "климатичните промени". В ИЕ няма как да се получат размирици, освен ако не са яко платени отвън. Просто няма достатъчно материал за тези размирици. Трябват млади хора за това. В Чили има млади хора, които искат да живеят по-добре. В ИЕ останаха само дъртаци, които мрънкат. С мрънкане революции не се правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
scott
преди 4 години
Тоз, или е голем ***, или е пропагандатор от ВИСОКА класа.Ало, се едно казвате: НАБЛИЖАВАМЕ ТОЧКАТА, ОТ КОЯТО НЯМА ВРЪЩАНЕ НА КРЕДИТИТЕ! Сички знаем, че кредитите са невъзвръщаеми. нещо повече - знаем и че не се иска връщането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Писна ми от ***, които от девет кладенеца вода носят, само и само да докажат какъв проблем било неравенството. Много глупав начин на мислене. Ако има проблем, той е бедността, а не неравенството. А средната класа примерно у нас колко е голяма, че да започне да се свива? Тая глупост са я написали хора, които хабер си нямат от Източна Европа, пък да не говорим за Чили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Така ТРЯБВА! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
mvr0306
преди 4 години
Разбира се, климатичните промени са във всяка втора новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още