IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещанието на Путин да се откаже от долара бавно се превръща в реалност

Еврото е близо до това да замени долара като предпочитана валута за руския износ към ЕС

16:00 | 06.08.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Русия изпълнява обещанието на президента Владимир Путин да намали ролята на долара в международната търговия, докато се наблюдава засилване на напрежението между Вашингтон и Москва, пише Bloomberg.

Промяната е част от стратегия за „дедоларизация“ на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ към надвисналата заплаха от американски санкции. Но макар че централната банка успя да се освободи бързо от половината от доларовите си притежания миналата година, напредъкът в търговията е бавен заради вкорененото използване на щатската валута за много трансакции.

Делът на еврото в руския износ е нараснал за четвърто поредно тримесечие за сметка на американската валута, сочат данни на централната банка. Общата европейска валута почти е изпреварила долара в търговията с Европейския съюз и Китай, а търговията в рубли с Индия се е увеличила. Делът на долара във вносните трансакции е останал непроменен на ниво от около една трета.

“Има силен стимул за промяна, не само за Русия, но и за търговските ѝ партньори“, казва Дмитрий Долгин, икономист в ING Bank в Москва. „Европейският съюз също сега е изправен пред натиск от САЩ в областта на търговията“, който го кара да опитва да намали зависимостта си от долара, допълва той.

Еврото е близо до това да замени долара като предпочитана валута за руския износ към ЕС, като делът му е нараснал до 42% през първото тримесечие спрямо 32% година по-рано.

Русия продължава да разчита на долара за над половината от ежегодната си търговия на стойност 687,5 млрд. долара, въпреки че под 5% от сделките са със САЩ. Една от причините за промяната е, че някои компании регистрират забавяния при една трета от международните плащания в долари, тъй като западните компании трябва да проверяват в САЩ дали трансакциите са разрешени, каза през декември миналата година руският финансов министър Антон Силуанов.

Делът на еврото е нараснал и в ежегодната търговия на Русия с Китай на стойност 108 млрд. долара, като е скочил с над една трета при износа през първото тримесечие спрямо почти нулев дял в началото на 2018 г. Промяната, която включва продажби на стоки и големи държавни договори, е ускорена от развитието на разплащателната инфраструктура на централната банка и други кредитори, казва икономистът София Донец от компанията Renaissance Capital в Москва.

Търговията в юани е трудна заради капиталови ограничения, които свиват достъпа на чужденци до китайски активи, казва Дмитрий Тимофеев, който ръководи отдела за санкции към финансовото министерство.

„Юанът не е напълно конвертируем, което означава, че не може да играе значителна роля в световната търговия“, допълва Тимофеев.

Най-рязката промяна се вижда при търговията на Русия с Индия на стойност 11 млрд. долара. Рублата е съставлявала три четвърти от общия износ между двете икономики, след като те се договориха за нов разплащателен метод чрез националните им валути за сделки за милиарди долари в областта на отбраната.

„Тенденцията вероятно ще продължи, защото инфраструктурата за трансакции в алтернативни валути се подобрява“, казва Донец. „Русия обаче няма да може да се откаже напълно от използването на долара, особено за търговия с петрол“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
WizzAir
преди 4 години
това е трудно, ще стане един ден но кога не се знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
tisia
преди 4 години
...може, ама надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 22
cum on ABBA face
преди 4 години
Русия може да изпадне в рецесия още тази година !!!!!!!!!!!!!!!!https://money.bg/economics/rusiya-mozhe-da-izpadne-v-retsesiya-oshte-tazi-godina.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=titleХО ХО ХО ХО ХО ХО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още