IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият турски министър на финансите обеща едноцифрени нива на инфлацията

Инфлацията в Турция през юни достигна 15,39 процента на годишно ниво

21:08 | 10.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият турски министър на финансите и хазната и зет на президента Реджеп Тайип Ердоган - Берат Албайрак, обеща днес да снижи галопиращата инфлация и да я доведе до едноцифрено изражение, предаде агенция Франс прес.

"В идния период ще работим интензивно да сведем инфлацията до едноцифрена", заяви Албайрак на церемонията по получаването на поста в министерството на финансите от бившия вицепремиер Мехмет Шимшек, когото нарече "мистър икономика" на досегашния кабинет.

Инфлацията в Турция през юни достигна 15,39 процента на годишно ниво, което е рекорд от 2003 г., в контекста на затруднена икономика и отслабена валута.

Експертите от месеци предупреждават за опасност от прегряване на турската икономика, изправена пред двуцифрена инфлация и голям дефицит на текущите сметки въпреки стабилния растеж.

Турската лира загуби над 3,5 процента от стойността си спрямо долара снощи, след като бе съобщено за назначаването на Албайрак за министър на финансите и хазната. Пазарите се опасяват от натиск от страна на Ердоган върху финансовия сектор и конкретно върху централната банка.

Албайрак се ангажира днес "да даде пример на света" по отношение на монетарната и бюджетна дисциплина и да прилага "строга и енергична валутна политика".

"Турция ще напише нова история", увери той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още