IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата енергийна стратегия на Босна отваря пътя към европейско финансиране

Стратегията отваря пътя за мащабно финансиране от Европейския съюз и други инвеститори

21:11 | 29.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централното босненско правителство прие днес дългосрочна енергийна стратегия след години на спорове, съобщава БТА. Стратегията отваря пътя за мащабно финансиране от Европейския съюз и други инвеститори.

„С този акт ние завършваме приемането на пакета от четирите най-важни стратегии за икономически реформи“, заяви босненският министър-председател Денис Звиздич на пресконференция и добави, че страната е спряла негативната тенденция, заради която не е имала възможност да кандидатства за финансиране на енергийни проекти и е изгубила стотици милиони евро.

Босна и Херцеговина отдавна се опитва да приеме стратегии в областите на транспорта, на селското стопанство, на околната среда и на енергетиката, които са предпоставка за получаване на финансиране за тези сектори от Европейския съюз.

Двата автономни региона на страната - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация, не успяваха да хармонизират регионалните си секторни стратегии с предложените от централното правителство.

„Този документ открива перспективата пред развитието на енергийния сектор, конкуренцията и отблокира предприсъединителните фондове на ЕС и грантовете от Инвестиционния фонд за Западните Балкани“, заяви министърът на външната търговия Мирко Шарович.

Той заяви, че по стратегическата рамка за периода 2018 - 2035 г., изработена с подкрепата на ЕС и насочена към осигуряване на енергийни доставки и преход към зелена енергия, се очакват инвестиции от около 9 милиарда босненски конвертируеми марки (5,4 милиарда евро). Босна обаче все още трябва да промени регулациите си, за да отговори на условията, които поставя Европейската енергийна общност, добави Шарович.

За разлика от своите балкански съседи, които разчитат на внос, за да задоволят голяма част от енергийното си потребление, Босна е в състояние да изнася електроенергия, частично благодарение на хидроенергийния си капацитет, който осигурява 40 процента от електроенергията й. Останалата част се осигурява от централи на въглища, посочва още БТА.

Отделно Република Сръбска и Сърбия се договориха в сряда да изградят съвместно две водноелектрически централи с обща мощност от 95 мегавата на река Дрина, която образува границата между Босна и Сърбия. Цел на общия проект е диверсифициране на енергийния микс. След съвместно заседание на двете правителства в югоизточния босненски град Требине министър-председателят на Република Сръбска Желка Цвиянович заяви, че изграждането на двете водноелектрически централи Фоча и Паунци се очаква да струва около 200 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още