IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Русия и Турция може да се договорят за 10%-вата отстъпка в цената

„Газпром експорт“ и Botas може да уредят разногласията си преди разглеждането на делото в арбитражния съд

07:46 | 10.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският министър на енергетиката Александър Новак изрази надежда, че Москва и Анкара ще успеят да се споразумеят по въпроса за 10%-вата отстъпка в цената на руския газ, информира ТАСС, цитирана от БТА. По думите му преговорите по въпроса за предоставяне на отстъпката в цената на синьото гориво са възобновени. 

Въпросът за цената на газа е свързан със съдържанието на двустранните търговски споразумения.

"Въпросът за отстъпката се разглеждаше в началото на 2015 година. Сега преговорите за цената се подновиха. Надявам се, че страните ще могат да се договорят", посочи Новак в интервю за в. "Хюриет".

В Истанбул от 10 до 12 октомври ще се проведе заседание на смесената междуправителствена руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Новак припомни, че турската енергийна компания Botas е поставила въпроса за цената на газа пред международния арбитражен съд, а първото заседание по делото ще бъде в началото на 2017 година.

Възможно е руската „Газпром експорт“ и Botas да уредят разногласията си по цените на газа преди разглеждането на делото в арбитражния съд, посочи той.

Новак отбеляза, че „Газпром експорт“ продава не само на Botas, но и на частни местни доставчици.

След като Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т. нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в отношенията с Турция.  След преговорите през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския лидер Владимир Путин бе решено да се възобнови работата по "Турски поток", да се създаде работна група и пътна карта.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция.

Дължината на морската част е около 910 км, а на сухопътната на турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро.

Предполага се, че доставките на газ по първата тръба ще бъдат изцяло предназначени за удовлетворяване на потребностите на растящия турски пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ми ше се договорят хората , нека да им е неизгодно ! Ние обаче сме единствените печеливши , не могат да ни цакат , щот нема тръба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още