IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" поиска санкции срещу "Северен поток 2"

Реализирането на проекта ще повиши цените за потребителите и ще постави в риск енергийната сигурност, според компанията

10:47 | 17.06.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

САЩ и Европейският съюз (ЕС) трябва да наложат по-сурови санкции срещу Русия, за да спрат плана на страната за газопровод до Германия, тъй като това ще повиши цените за потребителите и ще постави в риск енергийната сигурност, заяви Андрей Коболиеж, главен изпълнителен директор на "Нафтогаз".

"Нафтогаз" - държавната петролна и газова компания на Украйна, призова САЩ да засили санкциите срещу Русия, за да спре работата по "Северен поток 2", водена от руския газов монополист "Газпром". ЕС трябва да проучи пък дали проекта през Балтийско море не нарушава законодателството за енергийния пазар на блока, заяви Коболиев в интервю за Bloomberg.

Вярваме, че върху "Северен поток 2" трябва да има финансови санкции, за да не може да се изтегли финансиране от международни банки“, каза още той. „Убивате нашите маршрути в замяна на такъв, който ще минава през Германия“, допълни той.

Спорът излага на показ сложната връзка между Украйна и Русия, която е особено нажежена, след като Русия анексира Крим след проевропейските демонстрации в Киев през 2014 г. Въпреки конфронтацията си с Русия – най-големият доставчик на природен газ в света, заради балтийския газопровод, Украйна продължава да води преговори с "Газпром" за потенциални доставки за доставки на синьо гориво за отопление по-късно тази година.

Освен "Газпром", акционери в "Северен поток 2" са и базираната в Холандия Riyal Dutch Shell и френската Engie. През март групата уведоми доставчиците за тръбопровода, като се очаква "Газпром" да проведе търг за полагане на тръбите скоро.

„Северен поток 2" напълно съответства на националното и международното право, включително това на ЕС“, каза Йенс Мюлер, говорител на проекта. Той допълни, че инфраструктурната дейност е нужна за енергийната сигурност и че тя е извън обхвата на санкциите.

Русия може да намали преноса на природен газ през Украйна след завършването на проекта "Северен поток 2", тъй като той ще предостави най-евтиния и директен път до европейските потребители, заяви главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер на икономическия форум, който се провежда в Санкт Петербург.

"Северен поток 2" ще „задълбочи разрива между Изтока и Запада“ и ще „застраши икономическата жизнеспособност на Украйна и Словакия“, заяви през май Амос Хохщайн, специален представител по международните енергийни дела към Държавния департамент на САЩ. САЩ предпочитат развитието на южен газопровод и плаващи терминали за втечнен природен газ в Хърватска и Гърция, каза Хохщайн.

Ако бъде построен, "Северен поток 2" трябва да оперира в правната рамка, която включва правилата на ЕС за енергийния пазар, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и енергиен еврокомисар Марош Шевчович в Брюксел още през април.

Междувременно "Нафотгаз" проучва хоризонтално сондиране и хидравличен фракинг като начин да намали зависимостта на Украйна от внос на природен газ като цяло. Компанията се опитва да привлече чужди инвестиции, за да осигури техническа подкрепа за сондажите, и може да проведе до 100 фракинг опита през тази година, посочи Коболиев.

„До 2020 г. Украйна може да стане самодостатъчна от гледна точка на производството на газ с помощта на фракинга", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 0
Kosto
преди 7 години
Да се чете "...на Русия + ЕС.." разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
Kosto
преди 7 години
Ами Байдън ще се окаже яхнал празна тръба и вика "Дий" ! То е смешно и тъжно за Украйна. Жалко. Предателите свършват зле, без значение на кого служат. Украинци, ръчкани от САЩ да казват на Русия + САЩ какво да правят. Трябва рестарт на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Тройни , пич...евростандарта казва тъй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
Ricognito
преди 7 години
Значи за Германия може газопровод, а за България и другите - не.... И това ако не са двойни стандарти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
а и на Фандъкова също 1.60 за билетче не плащам и за винетка също ... :)) Начи глей колко предимства има велосипеда пред колата мм ?!? Кaт ти треа нещо за много бързо или далече вземи си такси, автобус, влак или самолет и готооо кво толко ги мислиш тея раоти ти да не ги ползваш всеки ден ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ми добре бе некой да те кара да му плащаш на Путин бензина ?!? Ей вземи пример от мене аз не му плащам на Путин щото иам колело - неам кола и не ми дреме също не плащам и застраховки за коли на бандитите да се опраат ... :)) Кой иска да плаща аз не искам и не плащам боли ме шпагата .... :)) Това е предимството на екологичното возило, ем не плащаш и ем щадиш околната среда ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Как, това са частни бизнеси, със доста други също частни лица!!!! Това какво общо има с РУСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ЕНЕРГЕТИКИ В БЪЛГАРИЯ НА 90%, ЗАЩО НЕ ГОВОРИШ ЗА ТОВА??? ЗА РОСЕНЕЦ ДА СИ ЧУВАЛ!???? ЕЙ НЕКАДЪРНИК!!! ТИ ДА НЕ СИ Р.ОВЧВИЖ ГИ ДОЛУ, ЧАК СЕ ПОДИГРАВАТ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, А РОДОВЕТЕ ИМ УРЕДЕНИ ПО ЗАПАДА, И СА НА СВОБОДА!!!! ДЪРЖАВНИЯ АТОМ ЛИ Е НАЙ ЕВТИНИЯ????И ТО РУСКИЯ ЛИ???? ХАХАХАХАХАВЪОБЩЕ, НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ В РУСИЯ ИЛИ В БЪЛГАРИЯ?????ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ НА ПУТИН 2,40 БЕНЗИНА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ПЕТРОЛА Е 45 ДОЛАРА, КАЖИ МИ БЕДЕН НЕКАДЪРНИК!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
глей да не се гътнеш от високо кръвно и от напъване щото ше ни е скука без тебе тука .... :)) Полека спокойно пиши си за червените и зелените удари едни 2х100 със салата на спринт и жми градо :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
и да джафкаш и да не лаеш се тая промените стават в реалния свят не в твоя в Инвесторо на компа тва нема ти помогне .... :)) просто на вицето Байдън и сино "руските сепаратиски" им секнаха копането на LNG в източна Укрия на Клинтънови зета яде бахурата в Греция с облизвациите сега и тея дет са купили тръбите на Укрия и те ше ядат бахурата и готооо, кво сложно има ... китайците купиха пшеницата там :)) Па ти си пиши тука червени зелени квот искаш Сашови пари нема изкарат нищо от Укрия ама грам - гаранте ! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
ЧЕРВЕНИ ***.И До 2020 г. Украйна може да стане самодостатъчна от гледна точка на производството на газ с помощта на фракинга", допълни той."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още