IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Възобновяваме доставките на петрол за Беларус при условията от 2019 г.

От 1 януари доставките на петрол бяха спрени, в ход са преговори за ново споразумение

17:07 | 05.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия е готова да възобнови доставките на петрол за Беларус при изпълнението на поставените през 2019 г. условия, твърди близък до преговорите между Москва и Минск анонимен източник, цитиран от Bloomberg.

Според условията от миналата година разходите на Беларус ще бъдат с 1.6 млрд. долара по-ниски през 2020 г. в сравнение с внос от друга страна спрямо пазарните цени и разходите за транспорт. Стойността е на база на доставка за цялата година за 24 млн. тона петрол. Русия прекрати доставките на петрол за Беларус на 1-ви януари след изтичането на досегашния договор, като сега двете страни преговарят за ново споразумение.

Вчера Беларус обяви, че е близо до договарянето на първоначална доставка от руска компания, без да е необходимо да плати предварително. През последните години бившата съветска република купува петрол от Русия на условия, сходни с тези и за руските независими рафинерии, посочва анонимият източник.

Руският оператор на тръбопроводи Transneft обмисля изпълнението на заявка за доставката на 133 млн. тона лек суров петрол за рафинерията в Беларус Naftan, обяви руската компания в официална позиция. Rusneft и Neftisa, които са под контрола на руския милиардер Михаил Гуцериев, вероятно също ще доставят петрол за същата рафинерия, съобщава руската агенция Interfax. 

Беларус, която традиционно разчита на енергийни доставки от Русия, смята, че ще загуби от промените в данъчното облагане на Русия. От 24-те милиона тона петрол, които Беларус получи спрямо предходния договор, 18 млн. тона бяха за беларуските държавни рафинерии. Останалата част бе предвидена за износ за други държави, но Кремъл реши да прекрати доставките при такива условия. Освен това Москва настоява да се задълбочи икономическата интеграция между двете страни, което провокира обществено недоволство в Беларус и бяха проведени протести в Минск.

Още новини и анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още