IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Новите санкции ще засегнат кредитоспособността на Русия

Основните икономически проблеми на страната ще станат по-дълбоки и по-забележими, прогнозира рейтинговата агенция

18:50 | 15.09.14 г. 4
Moody's: Новите санкции ще засегнат кредитоспособността на Русия

Новите санкции на САЩ и Европейския съюз (ЕС) ще се отразят отрицателно на кредитоспособността на Русия, посочи в нов доклад международната рейтингова агенция Moody's Investors Service.

Според експертите новите санкции "оказват натиск върху потенциала за дългосрочен растеж и може да влошат фискалната и външната позиция на Русия, които са основните силни страни на нейната кредитоспособност", предава руският портал "Вести". В момента Moody's оценява Русия с рейтинг Baa1 с негативна перспектива.

Анализаторите посочиха, че Русия е засегната от ограничаване на активността на чуждите инвеститори от края на юни насам, което се дължи на липсата на интерес към местните дългови ценни книжа.

След налагането на санкциите отливът на капитали от Русия ще се засили, изтъкват от агенцията. Експертите очакват по-нататъшно отслабване на рублата и разширяване на производството на продукти, които страната вече не внася вследствие на наложените контрасанкции.

Инфлацията в Русия ще ускори с оглед на слабостта на рублата и ограничения внос. Според анализаторите на Moody's през 2014 г. равнището ще е по-високо от заложените от Централната банка 5,4%. През август инфлацията на потребителските цени в страната нарасна до 7,6% от 6,1% през януари.

Агенцията прогнозира, че вследствие на санкциите основните икономически проблеми на Русия ще станат по-дълбоки и по-забележими и ще се отразят най-важните показатели на кредитоспособността в средносрочен и дългосрочен план.  

Руското правителство обеща да предостави подкрепа на фирмите и финансовите институции, към които са насочени новите санкции, въведени на 12-ти септември от Министерството на финансите на САЩ. Властите във Вашингтон разшириха броя на санкционираните руски компании от финансовия, енергийния сектор и отбраната. Очакванията са ходът да се отрази значително на икономиката на Русия.

Малко по-рано същия ден бяха оповестени и новите санкции на Европейския съюз срещу Москва заради предполагаемата роля на Русия в украинската криза.

Мерките накараха руския президент Владимир Путин да предупреди, че използването на санкциите като инструмент на външната политика не е ефективно и никога не дава резултати. По думите му те ще навредят значително и на страните, които ги налагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Мудис може да погледне съвкупния дълг на Русия и да го сравнят с подобния на САЩ и да ми кажат, аджеба, кой може да го върне по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Че Русия ще бъде засегната от санкциите е вярно. И то доста силно. А ето как руснаците обесняват на широката публика същността на нещатаhttp://vz.ru/politics/2014/9/12/705392.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
trendline
преди 9 години
"Владимир Путин да предупреди, че използването на санкциите като инструмент на външната политика не е ефективно и никога не дава резултати".Това ще удари силно Европа. Щатите ще дадат само косвени жертви. За България е ясно - продължаваме да копаем надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
многодобре
преди 9 години
А евентуалните ответни мерки на Русия,кого ще засегнат?......Може би в друг материал ще стане ясно.(ние сме членки на ЕС и ни интересува това,как цялата тази "игра" на санкции влияе на самият ЕС.Те ми говорят за "другите".Защо да гледам другите?Може би за добрият ми сън!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още