IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова се готви за газова криза

Правителството предложи въвеждането на извънредно положение в очакване на спиране на доставките от "Газпром"

18:06 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Наталия Гаврилица. Снимка: Gov.md</em></p>

Наталия Гаврилица. Снимка: Gov.md

Правителството на Молдова предложи на депутатите въвеждане на извънредно положение в страната за срок от 60 дни заради очаквана криза с доставките на природен газ, става ясно от изявление на премиера на страната Наталия Гаврилица, публикувано на страницата на правителството.

Преди ден руската "Газпром" официално е поискала от MoldovaGaz изплащането на доставките на природен газ до 20 януари. Ако няма превод, доставките за страната ще бъдат преустановени, коментира още Гаврилица.

Руската информационна агенция ТАСС припомня, че двете компании подписаха нов петгодишен договор за доставка на газ през октомври 2021 г. В него беше предвидено плащането до 20-о число на месеца на обемите, потребени в предходния месец, и половината от договореното за текущия месец.

През ноември MoldovaGaz вече се забави с плащането и получи аналогично предупреждение от "Газпром". Тогава правителството на страната намери липсващите суми и плащането беше осъществено.

"Газпром" е мажоритарен акционер в MoldovaGaz, припомня още Гаврилица.

Доставките на "Газпром" в Молдова са чисто икономически въпрос, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той препрати всички въпроси по казуса към пресцентъра на "Газпром", а не към Кремъл.

По-рано ръководителят на MoldovaGaz Вадим Чебан коментира, че компанията няма да може да плати своите задължения за газ за януари. Цената за Молдова през първия месец на годината се повиши до 647 долара за 1000 куб. метра.

Газовата компания на Молдова има огромни задължения за покупката на газ и вече не може да разчита на банков заем, посочва още ТАСС.

Идеята за въвеждането на извънредното положение е да даде възможност на държавата да изплати предсрочно компенсациите за компанията за януари и февруари. Другата мярка е отлагане на плащането на данък добавена стойност, който се дължи от MoldovaGaz, пояснява още Гаврилица в своето изявление по повод очакваната газова криза в страната. Надеждите са, че с тези две стъпки газовата компания ще успее да набере средства и да се разплати за покупката на газа.

Правителството се опитва да разсрочи дълговете, призна и вицепремиерът на страната Андрей Спину. До 20 януари MoldovaGaz може да плати 38 млн. долара и да му остане да доплати още 25 млн. долара за доставките през януари, каза той. От неговите думи обаче става ясно, че двете компании не са намерили общ език, за да се разберат за избягването на кризисната ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още