IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли гръцкото правителство да свие държавата?

Лавина от съдебни решения поетапно отменят редица мерки за съкращаване на публичните разходи и заплашват да отворят нова финансова дупка

12:34 | 14.06.14 г. 3
Може ли гръцкото правителство да свие държавата?

Гръцкото правителство направи редица болезнени съкращения на заплати, пенсии и работни места в публичния сектор през последните четири години с мотива, че задоволява изискванията на международните кредитори, които спасиха страната от фалит. Но гърците, които пострадаха сериозно от тези реформи и икономии, както и съдилищата, имат различно мнение по въпроса, пише New York Times.

Цели групи от хора - полицейски служители, университетски преподаватели, работници по почистването, учители, а и самите съдии, заведоха искове, за да оспорят съкращенията като незаконни или противоконституционни. Гръцките съдилища одобряват иск след иск, което поставя един екзистенциален въпрос пред правителството – може ли всъщност кабинетът да свие държавата?

Нарастващият брой на исковете се превръща в сериозна пречка за курса на строги икономии, който е поел премиерът Андонис Самарас. Тази седмица и Международният валутен фонд предупреди, че подобни неблагоприятни съдебни решения заплашват реформите, на които кредиторите ще направят преглед през юли.

Точно в момент, в който Самарас се опитва да убеди обществеността и инвеститорите, че гръцката икономика най-сетне поема обратен курс, съдебните решения заплашват да пробият нова дупка в публичните финанси. Освен, че вероятно ще се стигне дотам да отмени голяма част от съкращенията в публичния сектор, Атина вероятно ще трябва да изплати и около 1 млрд. евро.

“Те може да са по-големи от нас, но ние сме по-гневни”, коментира Деспина Костопулу, която е работила в Министерството на финансите като чистачка в продължение на 22 години, преди да бъде съкратена през миналата година. През май съдът е постановил, че тя и още близо 400 нейни колеги са били несправедливо уволнени. Оттогава Деспина и колегите и спят в палатка пред министерството в знак на протест и настояват то да ги върне на работа.

Донякъде тази ситуации превърна служителите по почистването в къде по-малък, къде – по-голям символ на съпротива срещу мерките за строги икономии в Гърция, заради които доходите на хората бяха орязани с около една трета, а безработицата достигна над 27 на сто.

И други държави в еврозоната, които прилагат мерки за ограничаване на публичните разходи, се сблъскват с подобни проблеми. Най-голям “опит” има Португалия, където Конституционният съд наскоро за пореден път отмени решение на правителството за намаляване на заплати и пенсии. Заради това управляващите в Лисабон се отказаха да търсят алтернативни мерки, които да консултират с кредиторите, което ги принуди да се откажат и от последния транш на спасителната помощ.

Някои от решенията срещу гръцкото правителство в момента се обжалват, но много от тях в крайна сметка ще бъдат уважени от върховните съдилища, смятат експерти. Това ще остави правителството в задънена улица и с много по-малко възможности за избор за удовлетворяване исканията на кредиторите.

През януари например Върховният административен съд постанови, че съкращенията на заплатите в полицията и армията са нарушили Конституцията, а през февруари – че данъкът върху обезщетенията за персонала в университетите и съкращенията на пенсиите на държавните служители са били незаконни. Съдът отхвърли и съкращаването на заплатите на лекарите в държавните болници, университетските преподаватели и съдиите.

Приватизацията също е в риск заради редица съдебни решения, което поставя под въпрос поставената цел за приходи в размер на 2 млрд. евро за 2014 г.

Анализатори се опасяват, че лавината от съдебни решения може да обърне извеждането на икономиката на Гърция обратно на пистата на растежа. Това може да нанесе и политически щети на управляващите в Атина, които и без това се чувстват все по-притиснати от крайната левица СИРИЗА, която спечели евроизборите през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Може ли гръцкото правителство да свие държавата?"1. Чрез мащабна приватизация2. Както до този момент в задния джобВторият вариант е по-вероятен заради исторически предпоставки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Чудя се гръцкият президент няма ли претенция и функция да е обединител на нацията? Ако да, защо бездейства и позволява на съда да дели гърците на държавни и частни служители??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
И какво излиза:"Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали"(Фредерик Бастиа)В частния сектор може да има съкращения и намаления, но не и в държавния?! Хиииитро! И "умно". Много, мноооого "умно"! (До едно време.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още