IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да стане атрактивна "ниършоринг" дестинация?

Има силна ерозия в доверието към институциите в региона, която затруднява вземането на управленски решения, посочи Ясен Георгиев от ИИП

18:06 | 10.09.20 г. 1
Може ли България да стане атрактивна "ниършоринг" дестинация?

Икономиките в Източна Европа се пренастройват за "ниършоринг" (бел.ред. процес по скъсяване на веригите на доставка) при последващо затваряне на физическите граници. За да сме по-атрактивна дестинация за инвеститорите в областта на "ниършоринга", имаме нужда от добра макроикономическа картина, но и от окрупнени, добре работещи индустриални зони, които да имат достъп до електричество, газ, вода и канализация, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика (ИИП).

По отношение на глобалната икономика той е на мнение, че пластовете се разместват по-бързо от очакваното. "Върху бъдещето на България и Източна Европа влияние оказват много променливи с вътрешен и външен оттенък", посочи Георгиев.

Според него доверието е новата стара разменна монета, като ниската степен на доверие в институциите създава допълнителни предизвикателства.

"България може да стимулира електронното управление и дигитализацията в образованието. Домакинствата и бизнесът, които не са приели дигиталната среда, трябва да бъдат подпомогнати в този процес", настоява изпълнителният директор на ИИП.

Ясен Георгиев съветва да се мисли за сценарий с по-плавно възстановяване за Източна Европа и България в периода след Covid-19.

По думите му не можем да мислим за сериозна промяна на модела в политиките в социалната сфера, здравеопазването и образованието, където са най-големите предизвикателства, ако държавата се меси по-радикално с облагане, но не се постигне до качествено подобрение на средата. 

Той коментира, че има силна ерозия в доверието към институциите в региона, засилва се поляризацията, която затруднява вземането на управленски решения.

„Каквото и решение да се вземе през следващите години много трудно ще бъде то да се наложи като практика“, смята Георгиев и за пример даде Brexit, когато английското общество се раздели на две в искането си за членство в ЕС и блокира законодателния процес на Острова.

На въпрос как може да се предотврати разпадът, изпълнителният директор на ИИП потвърди, че сегашната ситуация показва, че „ние като общества и икономики сме изправени пред една растяща комплексност, която свързва няколко важни проблема“.  Такъв според него е здравният проблем, който изисква непрекъснато приспособяване към новите условия.

Ясен Георгиев съветва да се инвестира в допълнителна квалификация и обучение, в подобряване на уменията, в дигитализация, за да се ограничат физическите контакти.

Според него в това трябва да е ролята на държавата, която да подпомага с ваучери за дигитализация фирмите и домакинствата.

Защо възстановяването в региона няма да е V-образно? Къде е връзката между държава и икономика? Кои са добрите примери за справяне в икономическата криза заради пандемията?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
Ясене, ако говориш по съвест, ще избягваш заобикабките и ще признаеш, че при тази "слава", която ни донесе мутрата-премиер (от 2009 г. сме с най-развита корупция в сравнение с другите страни от ЕС). Безобразието е нагло, невероятно и кумулирано в годините. Пораженията върху икономиката са тежки. Икономистите си говорим, че на практика НЯМА сериозна икономика в страната от години.Ако изпълняваш нечий парични поръчки, разбирам те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още