IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонските консерватори с победа на изборите в страната

Управляващата партия, водена от Никола Груевски, спечели след повторното гласуване в Теарце

10:15 | 26.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Управляващата партия в Македония, водена от бившия премиер Никола Груевски, победи в тежките национални избори, след като вчера беше проведено повторно гласуване в изборната секция в община Теарце. То обаче не осигури на лявата опозиция достатъчно гласове, за да изпревари съперниците си, предава AP.

Резултатите все още не са официално обявени, но са публикувани на уебсайта на Македонската избирателна комисия.

От общо 714 регистрирани гласоподаватели в общината, гласуваха 402 души. Теарце се намира на 50 км от столицата Скопие.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) получи 245 гласа, докато управляващата ВМРО-ДПМНЕ се сдоби със 149. Но СДСМ трябваше да спечели 307 гласа, за да отнеме едно депутатско място в 120-членния параламент от своите основни съперници. Ако това се беше случило, двете партии щяха да получат по 50 места.

Повторното гласуване се наложи заради нарушения на изборните правила. След преброяването на резултатите от втория вот, ВМРО-ДПМНЕ печели 454 577 гласа и 51 места в парламента на страната, докато Социалдемократическият съюз на Македония - 436 981 гласа и 49 места.

Груевски със сигурност ще трябва да сключи коалиция с една от трите партии на албанското малцинство, както е правил в миналото, допълва AP. Най-голямата албанска партия - Демократичния съюз за интеграция, в миналото беше надежден партньор на Груевски.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още