IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Минков: Ако спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от страна на двустранната комисията, тя ще зацикля, изтъква журналистът

11:30 | 17.10.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Ако България спре Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз (ЕС), ефектът би бил опустошителен за отношенията между двете страни, заяви пред БНТ журналистът Мартин Минков. 

 „Договорът между двете страни не може да се свежда само до историята, до работата на (двустранната) комисия, той е основа за развитие на бъдещите отношения. В момента сме в деликатен период, тъй като предстои трудно решение относно началото на процес на преговори за присъединяване... Надявам се да не се стигне до блокиране на началото на преговорния процес на Република Северна Македония... Ако Република Северна Македония се окаже спряна от нас, ефектът би бил опустошителен за нашите отношения. Но е необходим политически импулс. Очаквам го от евентуалната бъдеща междуправителствена среща преди окончателното решение за началото на преговорите“, изтъкна Минков.

По думите му темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията.

„Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от двете страни на комисията, тя ще зацикля… И от двете страни се стигна до свръхочаквания върху работата на комисията… Тази комисия трябва да е перманентна“.

Той отбеляза като недостатък липсата на взаимното отваряне на двете страни в икономически и в културен аспект.

„Фактите са свещени, коментарите са свободни. Ако пренесем този принцип върху работата на двустранната комисия Северна Македония - България, личат двата различни подхода на членовете от българска страна – които поставят фокуса върху фактите такива, каквито са, и на членовете от македонска страна, които държат на свободната интерпретация“, изтъкна още Минков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 3 години
Блокирането на Македония по пътя й към ЕС не обслужва българския интерес. То работи за чужди - основно сръбски и руски интереси. Защо го правят днешните управляващи (ГЕРБ и т.нар. "националисти") е интересен въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
И докога ще отстъпваме пред тая нагла измeт в името на двустранните ни отношения? ТЕ какво направиха за тия отношения, освен да ни нападат и да ни крадат историята? С такава напаст не става с добро, а само със сила. Трябва да им се заяви категорично и недвусмислено, че или ще спрат да ни крадат историята и да тероризират хората с Българско самосъзнание и да им нарушават човешките права - и ще обявят, че те като измислена държава на 65 години нямат НИКАКВИ претенции към историята ни, или няма да влязат НИКОГА в ЕС, поне докато ние сме там !!! Никакви компромиси повече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Защо в статията липсва, че този мартин минков е агент Максим, от 6-то на ДС? Това долно престъпно и-з-ч-а-д-и-е адово е било сътрудник на комунистическата власт и сега работи за неокомунистите от есср. Ама нали комунистите съпартийците на този минков създадоха македонската нация и език, как той ще е против своите съпартийци? Ето такива като този продадоха България преди на ссср за рубли и копейки, а сега на ессср за евра... Дано си купят лекарства и свещи с европарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Colossus
преди 3 години
Абе гърците ги накараха да си сменят името на държавата, нашите *** още на комисийки си играят, кво толкова има да се увърта и да се преговаря! Некадърници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Минков, докато гледаш на нещата по начина, по който гледа слабия и неуверения, си мислиш, че щяло да има катастрофални последствия...В живота не е така. Този, който твърдо и с постоянство отстоява правата и вижданията си, бива уважаван и почти винаги е печеливш. Мишоците, които все се страхуват да изкажат и защитят позиция, биват подритвани и неглижирани.Голяма част от хората в Източна Европа го имат тоя комплекс за малоценност, насаден първо от Османската империя, после от Ссср. Все чужденците ги смятаме за голямата работа. Я само колко примери и изрази, като "да не се изложим пред чужденците" има.Но е време да започнем да се държим като некомплексирана и отстояваща исканията си държава.Никаква подкрепа на тия измислените "македонци" (всъщност сбирщайн от българи, сърби, турци, албанци и тн.) , докато не подпишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
Не АКО, а ТРЯБВА да бъде спряна, ако продължават с простотиите си. Гърция постигна своето, защото бяха единни, в този контекст не трябва да се позволява да се прокрадват подобни коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още