IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицата на деня

Фон дер Лайен с последен напън за шефското място в ЕК, три години от опита за преврат срещу Ердоган

10:40 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Страсбург днес започва новото заседание на Европейския парламент. За Урсула фон дер Лайен това е седмицата на истината. Тя все още може да използва понеделника за своя собствена реклама в последната минута, а във вторник сутрин ще трябва да изнесе речта на живота си пред членовете на парламента. Във вторник вечерта тайно гласуване ще покаже дали мнозинството от 747 парламентаристи я подкрепя като председател на Европейската комисия.

Това не е сигурно. Левицата не иска да гласува за нея, Зелените отлагат категоричното си решение, социалдемократите поставят условия за подкрепа, германската група на ГСДП възнамерява да гласува срещу Фон дер Лайен, въпреки че в Берлин е в коалиция с ХДС. Дали другарите отново ще размислят, е спорно, въпреки че през уикенда Ото Шили и Зигмар Габриел се опитаха да ги разубедят? Едва ли. Между другото, Габриел бе този, който посъветва своята партия след номинацията на Фон дер Лайен да мисли за „разбиването на коалицията“. Сега той казва, че от нея може да „стане добър председател на Комисията, това е напълно сигурно". 

В собствената си партия Габриел няма да спечели голяма популярност с тази похвала. Досега ГСДП отхвърля кандидатурата на министъра. Така че Габриел със сигурност няма да събере бонус точки от ръководството на ГСДП, но ни напомня за мисъл на Пол Нюман: „Ако нямате врагове, тогава нямате характер".

По ирония на съдбата от унгарската партия „Фидес“ идват положителни сигнали. А може би министърът на отбраната на Германия ще се нужда от още няколко гласа от десния лагер, за да направи скока към Брюксел.

Другият герой на деня е Реджеп Тайип Ердоган. Преди три години част от турската армия направи опити да свали президента и неговото правителство. Държавният преврат се провали, повече от 200 души загинаха, повече от 2000 бяха ранени.

За Ердоган главният виновник е проповедникът Фетхулла Гюлен, но страната и светът все още чакат честната преоценка на събитията. Вместо това Ердоган използва неуспешния държавен преврат за „чистки“ в гигантски мащаб – при военните, в полицията, в съдебната система.

Десетки хиляди хора бяха затворени или уволнени от държавна служба, а опозицията и критичните журналисти са преследвани.

Ердоган възнамерява да отбележи годишнината. Тази вечер е насрочено събитие и реч на Ердоган – тъкмо на бившото летище „Ататюрк" в Истанбул, което бе окупирано временно в нощта на опита за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още