IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари забраняват Навални да бъде транспортиран в Германия

Нестабилното състояние на опозиционера изключвало транспорта му на голямо разстояние

09:52 | 21.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify" style="caret-color: rgb(0, 0, 0); color: rgb(0, 0, 0);">
	Болницата, в която лекуват Навални. <em>Снимка: EPA/MAXIM KARLAYEV</em></p>
<p style="caret-color: rgb(0, 0, 0); color: rgb(0, 0, 0);">
	&nbsp;</p>

Болницата, в която лекуват Навални. Снимка: EPA/MAXIM KARLAYEV

 

Известният руски критик на правителството Алексей Навални трябваше да бъде лекуван от евентуално отравяне в Германия. Първоначално лекарите в Русия одобриха транспортирането, но в крайна сметка го забраниха заради нестабилното му здравословно състояние, написа в Twitter  говорителката на Навални Кира Ярмиш. „Това решение, разбира се, не е взето от тях, а от Кремъл“, пише тя.

В друго съобщение тя казва, че се обръща към Европейския съд по правата на човека: „Искаме на руските власти да бъде забранено да възпрепятстват транспорта на Навални до медицинско заведение. Забавянето на транспорта може да причини непоправима вреда на живота и здравето му”.

Специален самолет, който трябваше да изведе 44-годишния опозиционер от Омск, Русия, до Берлин, излетя от Германия рано в петък сутринта, поясни по-рано филмовият продуцент Яка Бизил пред DPA. На борда на машината имаше и екип от лекари.

Преди това от руската страна са били дадени всички необходими разрешителни за преместването. Навални трябваше да се лекува след пристигането му в Берлин в болницата Charité. Според продуцента разходите за полета и лечението са поети от частни лица.

Дясната ръка на Навални, Леонид Волков, заяви, че става дума за „политическо, а не за медицинско решение". „Те чакат токсините да излязат и вече да не могат да бъдат намерени в тялото му. Нито са му правили диагностика, нито анализ. Животът на Алексей е в голяма опасност", написа той в социалната мрежа.

Критикът на Кремъл бе откаран в болница в сибирския град Омск в четвъртък. Според лекарите там той е в кома и е изкуствено вентилиран. Говорителката му е убедена, че опозиционерът „е бил умишлено отровена“.

Лекуващ лекар каза в четвъртък, че той е в „сериозно, но стабилно състояние". Той не изключи и възможността за отравяне. Говорителката на Навални обясни първоначалното объркване на лекарите и първоначалното разрешение за транспортирането и последвалата забрана с неадекватното оборудване на клиниката и изрази опасенията си за лечението на опозиционния лидер.  

Франция и Германия предложиха вчера да окажат всякаква медицинска помощ на Навали, а медицински самолет бе изпратен през нощта от германска неправителствена организация с цел да откара политика в Германия.

Изтъкнатият опозиционер бе многократно атакуван в миналото, а това e поредното съмнение за отравянето му, след като през миналата година Навални бе преместен от ареста в московска болница с диагноза „остра алергична реакция“. Политикът бе под стража през лятото на 2019 г., когато беше осъден по бързата процедура на 30 дни затвор за призиви за неразрешени митинги в Москва. Причина за тях беше решението на властите в руската столица да не допуснат много от независимите кандидатури за градски съветници и кметове на местните избори през септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 3 години
"Отровното трио" не може да съперничи на оригинала - "Отровният Кремъл"! Въпреки очевидната връзка между двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Onia
преди 3 години
Пълен *** от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
А, тоя с поставената диагноза се изказва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Подобни постове служат за поставяне на диагнози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
0pk
преди 3 години
Не бе, свикнали сме си в нашата мутреландия да живуркаме :]Кремълът да не са *** да си трепят опитомения опозиционер :DНяма да се учудя, ако собствените му хора го тровят, за да му е гадно на Путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Onia
преди 3 години
Ето по тази дивашка страна копнеят милиони българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още