IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия е готова да доставя газ за ЕС през "Турски поток"

За да се случи това обаче са необходими гаранции от европейските власти

17:22 | 13.06.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз чрез "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти, в частност от Европейската комисия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзиас, предаде ТАСС.

"За Западните Балкани може да представлява интерес още един нов проект - "Турски поток". Ние сме готови да сътрудничим по този проект, нееднократно сме заявявали това. Ако страните от Европейския съюз биха искали газът по този тръбопровод да стигне до територията на ЕС, тогава са необходими стопроцентови гаранции от Европейската комисия и от целия ЕС", посочи той.

Министърът отбеляза, че руските планове в енергийната сфера на територията на Западните Балкани се определят от договореностите със страните в този регион. "Тези планове изцяло зависят от договореностите, които бъдат постигнати със съответните страни. Ако те имат интерес към по-нататъшно развитие на енергийното сътрудничество, то ние задължително ще отговорим с взаимност", отбеляза Лавров.

Той подчерта, че липсата на външна намеса е едно от основните условия за успеха на подобно сътрудничество. "Най-важното е само да няма изкуствено вмешателство в процеса на съгласуване на условията на един или друг проект, както стана с "Южен поток", посочи той.

"Ние винаги сме готови да се конкурираме с други производители, с други маршрути, които сега се обсъждат в рамките на т.нар. Южен газов коридор. Главното е конкуренцията да бъде добросъвестна, както е прието в страните, уважаващи основите на пазарната икономика", посочи в заключение Лавров. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 33 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
а ти като какъв се явяваш в преговорите, неккъв преставител на Австрия, Унгария и Словакия ?!? .... или май поредния диванен соециалист ?!? .... Начи КАТО питат България, тогава вече взимаш отношение ... аз кат живущ в една от тия три държави смятам, че НЕ Е рентабилно и СКЪПО Сашовски танкер да акостира там щот нема пристанища и не само тва .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Унгария, Словакия и Австрия ще си решат дали им е рентабилно. И Газпром ще си реши дали му е рентабилно да прекарва газ през Украйна, нали? И накрая всеки ще е доволен. Бас слагам, че руснаците нема да плащат за "независимостта" на Украйна, каквото и да значи това. На запад не знам какво е модерно, но ние сме на изток, а Лавров е още по на изток - до там западните моди и даже ветрове трудно стигат - мноо степ, мноо път - и за модата, и за ветъра... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 6
Стефчо
преди 5 години
Трябва да изграждат нови газопроводи, само защото на "Пластелина на пръстените" не харесва Украйна да е независима странаи затова транзита няма да минава по готови газопроводи!Каква е тая независима Украйна ? Украйна се управлява от хунта на пряко подчинение на американското посолство. Даже и тръбите, които минават през Украйна са американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 9
tisia
преди 5 години
...Украйна била независима? ....всички държави са зависими. ....това важи и за хората. ...айде да сложим кръст на нато, но да сложим плюс на търговията. На търговията без санкции от някого и без военни заплахи или изнудване към конкуренти от същия. ...ще е различно, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 9
Sokratus
преди 5 години
Лавров може да е готов, но защо на Унгария, Словакия, Австрия им се струва това за рентабилно! Трябва да изграждат нови газопроводи, само защото на "Пластелина на пръстените" не харесва Украйна да е независима странаи затова транзита няма да минава по готови газопроводи!На запад не е модерно да харчиш пари, за да се правиш на велик и надуваш. Тези които го правят, посещават често затворите! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още