IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров настоява за спазване на международното право

Латвия отново ще въведе наборната военна служба, а Украйна се стреми да се присъедини към ОИСР

07:29 | 06.07.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров. <em>Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Руският външен министър Сергей Лавров се застъпва за спазването на международното право. „Сложната ситуация в света изисква усилия от всички страни за защита на международното право", каза той на среща с виетнамския си колега Буй Тхан Сон в Ханой. По-късно тази седмица Лавров ще участва в срещата на външните министри от Г-20 в Индонезия.

Украйна съобщава за тежки боеве в Луганска област

Според губернатора на Луганска област Серхий Хайдай в покрайнините на областта се водят тежки боеве. „Все още има много обстрели както в Луганска, така и в Донецка област. Те обстрелват всичко, което им се изпречи на пътя", казва Хайдай по адрес на руските сили. „Те търпят доста големи загуби". Руската армия и резервните се опитват да преминат река Сиверски Донец, казва той. „Някои батальони бяха преместени там, за да заместят ранените.... Те не вземат всички ранени. Болниците са препълнени, както и моргата". Твърденията не могат да бъдат проверени по независим начин.

Латвия се връща към наборната военна служба

Латвия възстановява наборната военна служба в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна. „Настоящата военна система на Латвия достигна своя предел", заяви латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс. „Междувременно нямаме основания да смятаме, че Русия ще промени поведението си".

Според министъра военната служба ще бъде въведена през следващата година и ще се отнася за мъжете. Пабрикс обяви и плановете си за изграждане на нова военна база в страната. Балтийската държава отмени наборната военна служба в годините след присъединяването си към НАТО. От 2007 г. насам латвийските въоръжени сили се състоят от професионални войници, а освен това има и национална гвардия, съставена от доброволци.

Украйна се стреми да се присъедини към ОИСР

Украйна иска да се присъедини към Организацията на индустриализираните държави (ОИСР). Подал съм съответната молба от името на страната, съобщи министър-председателят Денис Шмихал чрез Telegram. Членството на Украйна в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е „един от крайъгълните камъни на успешното възстановяване и развитие на Украйна". Базираната в Париж ОИСР обединява държави, които се стремят към демокрация и пазарна икономика. Междувременно освен големите икономики като Германия, САЩ и Япония, в нея членуват и бързоразвиващи се страни като Мексико и Чили. Експертите на организацията редовно изготвят икономически прогнози. България също е в напреднал етап от своето кандидатстване за членство.

САЩ призоват за безопасни морски пътища за превоз на зърно на срещата на Г-20

По време на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Бали тази седмица САЩ ще настояват Русия да отвори морските пътища за доставките на зърно от Украйна.

„Страните от Г-20 трябва да държат Русия отговорна и да настояват тя да подкрепи продължаващите усилия на ООН за повторно отваряне на морските пътища за превоз на зърно", казва Рамин Толуи, заместник-помощник държавен секретар по икономическите и бизнес въпроси. Инициативата има за цел да предложи украински и руски храни и торове на световните пазари. Освен това министърът на външните работи Антъни Блинкен ще повдигне въпроса за енергийната сигурност на основната министерска среща на Г-20 в петък и на двустранните срещи в Бали. В рамките на срещата на върха Блинкен ще се срещне с китайския си колега Ван И.

Зеленски: Защитата от ракетни атаки тази година е максимална задача

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да призовава за нови оръжейни доставки от Запада. Киев няма да намали усилията си за придобиване на модерни и достатъчни системи за противоракетна отбрана за Украйна, заяви той във видеопослание. Руската армия отново е атакувала позиции в страната. Някои от ракетите са свалени от украинските сили за противовъздушна отбрана. Осигуряването на защита срещу ракетни атаки през тази година е максимална задача за държавата, каза Зеленски. „Но изпълнението на тази задача зависи не само от нас, но и от разбирането на основните ни нужди от страна на нашите партньори“.

Опозиционна руска медия съобщи за наръчник за руските политици за отразяването на войната

Критичният към Кремъл сайт „Медуза" съобщава за проект на ръководство за кандидатите в местните избори в Русия през септември. В него се казва, че московската секция на управляващата партия "Единна Русия" е изготвила набор от „препоръки за отразяване на специалната кампания": Наред с други неща, документът препоръчва на кандидатите да кажат на избирателите, че голяма част от украинската територия „винаги е била част от руския свят". Войната била и „пряко следствие от политиката, която Западът води спрямо Русия от 1945 г. насам".

ООН констатира нарушения на човешките права и от двете страни

Организацията на обединените нации заявява, че е установила, че както украинските, така и руските войски в момента нарушават правата на човека и международното хуманитарно право. Комисарят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет говори за „все повече доказателства" за незаконни убийства и дори масови екзекуции, извършени от руската армия. Службата ѝ разполагала с повече от 300 сигнала, че войници са убивали други хора извън бойни операции. В същото време Бачелет изрази загриженост, че арестите на над 1000 заподозрени в сътрудничество лица от украинската тайна служба и украинската полиция „не са извършени в съответствие с международните задължения в областта на правата на човека". В дванадесет случая са изчезнали лица, намиращи се под украински съдебен арест.

Губернаторът на Донецка област призова за евакуация на 350 000 жители

Ден след като руският президент Владимир Путин обяви победа в превземането на източна украинска област, която е от съществено значение за военните му цели, неговите войски засилиха настъплението си в съседната, което накара губернатора да призове за масова евакуация на жителите. Губернаторът Павло Кириленко заяви, че извеждането на 350 000 души, останали в Донецка област, е необходимо, за да се спасят човешки животи и да се даде възможност на украинската армия да защитава по-добре градовете от руското настъпление.

"Съдбата на цялата страна ще бъде решена в Донецка област", заяви Кириленко пред репортери в Краматроск, административен център на областта и седалище на регионалния щаб на украинската армия. "Когато има по-малко хора, ще можем да се концентрираме повече върху нашия враг и да изпълняваме основните си задачи", каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Това с избиването на рускоговорящите граждани в Украйна е нещо, което само откровен глyпак може да каже! И човек който НИКОГА не е ходил там, но е преял с хибридни опорки. Цяла източна и централна Украйна са рускоговорящи, както и значителна част от Беларус защото местните езици са били потъпквани десетилетия и изобщо не са изучавани. Но рускоговорящите хора в Украйна се обявяват за украинци, те НЕ са руснаци. Неслучайно Харкив, който е 100% рускоговорящ и е на 40 км от границата с Мордор москалите го заобикалят на 30 км, щото ядат здрав бой там! Че дори москалските агитатори по ТВ студията почнаха открито да се питат ама защо рускоговорящите така се бият срещу нас. Нищо не знаеш, митьо, просто класически лузър с нулеви познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
Освен това- русия наруши не само Будапещенският меморандум, с който Украйна изтъргува ядрените си оръжия срещу опазване на суверенитета и независимостта си, а и ЦЯЛОТО международно публично право и международно бежанско право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
Пълни глупостти- Украйна/ държава укропия НЯМА на континента Европа, както и на който и да е друг континент на планетата Земя/ ПРИТЕЖАВАШЕ ядрените оръжия и НЕ БЕШЕ ДЛЪЖНА да ги връща. Тя ги изтъргува по най- правилния начин- в замяна на договор, с който се гарантира териториалната й цялост и политическа независимост и в който гарант за това са ТРИ държави- сащ, ю.к. и русия. Затова е нормално в Украйна да има американци и британци и те да се бият с руските нацисти за независимостта на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
В гаранцията за суверенитета на укропия влиза ли правото и да избива рускоговорящите си граждани? Нещо, човешки права? Укропия никога не е притежавала ядрени оръжия. Те бяха на СССР, чийто единствен законен правоприемник е Русия. В същото време е очеваден факт, че САЩ и лакеите им нарушават международното право !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Веск
преди 1 година
Според същото това право Украйна е държава с признати граници, в т.ч. от Русия. При това като се отказа от ядрено оръжие Украйна още веднъж беше призната от рашагите и те даже и гарантираха териториалната цялост при този отказ. Дъртела Лавров да спази правото и да маха *** от Украйна за начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Ко речи бай Лаври? Международно право? Ами спазвайте го. Като начало напуснете двете окупирани от вас области в Грузия. След това Приднестровието в Молдова. И накрая - черешката на тортата, Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон и Крим в Украйна. След което отново можем да си говорим за международно право. Разбира се след като изплатите и тлъсти репарации на всички гореизброени държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Класически москалски наглец - престъпник, но "държащ" на международното право. Цялата работа им е такава на алкохолиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
penman
преди 1 година
Путин е новия Хитлер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 1 година
Хахаха да започнем с догоорът от Будапеща от 1994, в който Русия гарантира суверенитета на Украйна, в замяна на предаването на ядрените бойни глави.Мордор е пред разпад. Вчера в Русия е внесен законопроект задължаващ фирмите да изпълняват поръчки на армията, а работниците в тези предприятия са задължени да работят денонощно, без почивни дни и отнемане на отпуски. Путин върна официално крепостничеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Ivan N.
преди 1 година
След като Руси наруши десетки международни закони, нападна суверенна държава и е на прага да причина продоволствена криза, нейният външен министър (който между другото заплашва всички подред) призовава за спазване на международното право...е тия биха даже Борисов по наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още