IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Нешков: Споразумението за нов кабинет в С. Македония е добра новина за България

Съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически въпроси трябва спешно да започне работа, смята журналистът

09:55 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зоран Заев, Северна Македония. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Зоран Заев, Северна Македония. Снимка: БГНЕС

Споразумението за ново правителство в Северна Македония предвижда страната да има за първи път министър-председател от албанското малцинство, макар и за 100 дни, като предоставянето на зелена светлина за новия кабинет е добра новина и за България, заяви в ефира на bTV журналистът Любчо Нешков. 

Преди няколко часа висшите партийни органи на Социалдемократическия съюз на Македония и на Демократичния съюз за интеграция потвърдиха постигнатото споразумение за сформиране на кабинет. Лидерите на двете партии – Зоран Заев и Али Ахмети се споразумяха Заев отново да бъде премиер.

По думите на Нешков тези действия не са изненада, защото това са двете политически сили, които спечелиха най-много гласове и в македонския, и в албанския блок. Той уточни, че условието за съставяне на правителство е било подкрепянето на договора с България за добросъседство.

„Освен вътрешнополитическия аспект на новото правителство, има и международен – няма лято, няма есен. След като бъде препотвърден председателят на парламента, нашите дипломати трябва да започнат да работят“, добави Нешков.

Според журналиста за страната ни има още една добра новина – в състава на македонското правителство външният министър е нов, Буяр Османи.

„Той никога не е говорил за червени линии, както се случваше с досегашния Никола Димитров. В случая, нашите дипломати не трябва да пропускат случая и да се бавят, защото политиците идват и отиват, но географията е тук“, посочи още той.

Журналистът е на мнение, че съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически въпроси трябва спешно да започне работа, като уточни, че се налагат промени в състава ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още