IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конвергенцията при благосъстоянието на домакинствата в ЦИЕ се засилва

В края на 2014 г. делът на нетното богатство на българските домакинства възлиза на 40% от БВП, изчислява UniCredit

16:27 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конвергенцията при благосъстоянието на домакинствата в ЦИЕ се засилва

Нивото на благосъстояние на домакинствата в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се сближава все по-вече. Това показва анализ на икономическия екпи на италианската банка UniCredit, представен в рамките на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), провеждаща се в столицата на Грузия, Тбилиси.

В доклада се посочва, че бизнесът ще търси все повече финансиране, което ще бъде различно от банковото, докато домакинствата ще засилят интереса си към услуги, свързани с управлението на активи. Икономистите на банката акцентират върху факта, че се наблюдава все по-голямо сближаване по отношение на богатството на домакинствата в различните държави в региона.

Към края на 2014 г. в България делът на нетното богатство на домакинствата, включващо парични средства, инвестиции в акции, взаимни фондове, пенсионни фондове и застраховки, се равнява на 40% от брутния вътрешен продукт (БВП), като съотношението е равно с това на Полша и близко с това на Словакия, Унгария и Чехия.

Все пак делът на нетното богатство е най-голям при италианските, австрийските и германските домакинства, т.е. - активите на домакинствата в ЦИЕ са доста под средните нива в Германия, Италия и Австрия.

Графика: UniCredit

Разбивка по вида на инвестицията показва, че в България само 2% от активите на домакинствата са инвестирани в акции при 12% за Румъния и 16% за Унгария, например. Средно за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа делът на тези финансови иструменти е нисък - 6 на сто при 24% за Западна Европа.

20% от активите на българските домакинства са вложени в продукти на пенсионните фондове, застрахователните компании или във взаимни фондове. 32% е показателят за региона при 39% за държавите от Западна Европа.

Делът на паричните активи като валути и депозити в банки в портфейла на българските домакинства е 78%, като е по-малък единствено от този на Турция (83%) и Румъния (82%), показват изчисленията на UniCredit.

Средно за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа съотношението на паричните активи е 62%, а в Западна Европа доста по-ниско – само 37%.

Kaто цяло очакванията на италианската банка са ръстът на активите на домакинствата в региона да отворят нови възможности за инвестиции в по-сложни финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още