IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд на Молдова отстрани от президентския пост Игор Додон*

Назначен е временен държавен глава в лицето на бившия премиер Павел Филип

12:30 | 09.06.19 г.
<p>
	Отстраненият президент на Молдова Игор Додон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отстраненият президент на Молдова Игор Додон. Снимка: Ройтерс

Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на съобщение на съда.

Временният президент може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори. Додон заяви, че това е опит за узурпиране на властта. 

Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, вчера оспори легитимността на ново правителство, съставено от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок "Сега".

Додон е бивш лидер на социалистите и подкрепи сформирането на ново правителство начело с Мая Сайду от блока "Сега", бивш министър на образованието.

Съдът аргументира решението си с факта, че Додон не е разпуснал парламента, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше заявил, че ако до 7 юни не бъде съставено правителство, трябва да има нови избори.

Игор Донон каза пред кореспондент на ТАСС, че съдът не е независим и че Демократическата партия се опитва да си запази властта с цел "по-нататъшното ѝ узурпиране". Той призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на провокации.

Малко след това Павел Филип съобщи, че е подписал укази за разпускане на парламента и произвеждане на извънредни парламентарни избори на 6 септември. 

Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза", каза той на пресконференция, предавана по телевизията.

*Информацията е актуализирана към 12:27 ч.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още