IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Йоханис си спечели безпроблемно нов президентски мандат в Румъния

Победата на румънския президент стана факт, след като 63% от избирателите застанаха зад него

10:30 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клаус Йоханис.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Клаус Йоханис. Снимка: Ройтерс

Румънският президент Клаус Йоханис си спечели с категорично мнозинство нов мандат на поста след проведения в неделя втори тур на изборите за държавен глава в страната.

Победата му стана факт, след като 63% от избирателите застанаха зад него, показват предварителните данни при обработени две трети от гласовете. Неговият опонент – бившият премиер Виорика Дънчила, получи 37% и се призна за победена веднага след публикуването на първите резултати, съобщи Bloomberg.

Йоханис триумфира, след като подкрепи едни от най-големите протести в страната от падането на комунистическия режим преди близо 30 години. Причина за недоволството станаха опитите на правителството да облекчи антикорупционното законодателство. Законите станаха причина в затвора да влезе ръководителят на социалдемократите Ливиу Драгня.

„Спечелихме много важна битка, но не и войната и затова трябва да спечелим местните и парламентарни избори следващата година“, каза Йоханис. „Имаме много неща за оправяне и ще се ангажирам със създаването на ново парламентарно мнозинство, което да модернизира страната“, допълни той.

Йоханис планира по-конвенционален втори мандат, както и тясно сътрудничество с новото правителство на Либералната партия, която се надява да спечели парламентарните избори, които ще се проведат най-късно в края на следващата година.

Изпълнението на плановете на президента обаче може да не се окаже така лесно. Кабинетът на премиера Людовик Орбан е начело на правителство на малцинството, което трябва да се справя с бюджетните предизвикателства, наследени от предишните управляващи.

Според политолога Андрей Тарано след тази победа Йоханис ще се опита да пренасочи част от подкрепата си към либералите. „Най-вероятно той ще бъде по-ангажиран и ще поеме отговорността за непопулярните промени, които ще бъдат необходими, за да се укроти бюджета“, посочва Тарано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още