IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Руските части имат запаси за най-много три дни

САЩ предупредиха, че руският президент е притиснат до стената, Зеленски нарече руските военни „туристи с танкове" и „роби на пропаганда“

09:42 | 22.03.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/STR</em></p>

Снимка:  EPA/STR

Според украинския генерален щаб руските части продължават да имат проблеми с осигуряването на доставките си за войната в Украйна. Според наличната информация действащите в Украйна части разполагат с боеприпаси и хранителни запаси за максимум три дни. Украинският генерален щаб съобщава, че ситуацията е подобна и по отношение на доставките на гориво.

Междувременно САЩ предупредиха за възможни отчаяни действия на руския президент Владимир Путин заради забавянето на военния успех в съседната страна. „Има ясни сигнали, че руският президент Владимир Путин обмисля използването на химически оръжия в Украйна“, заяви американският президент Джо Байдън по време на среща с бизнеса във Вашингтон.

„Гърбът на Путин е опрян до стената и сега той говори за нови „фалшиви флагове", като твърди, че САЩ разполагат с биологични и химически оръжия в Европа, което просто не отговаря на истината", заяви Байдън, цитиран от Bloomberg.

„Русия твърди също, че Украйна разполага с биологични и химически оръжия. Това е ясен знак, че Путин обмисля използването и на двата вида оръжие", каза американският президент.

Представители на администрацията на САЩ и съюзниците нееднократно твърдят, че Русия може да използва фалшиви твърдения за наличието на химически оръжия като повод за използването на такива оръжия. Преди дни съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предупреди секретаря на Съвета за сигурност на Русия, че Москва ще бъде изправена пред последствия, ако разположи химически или биологични оръжия в Украйна.

Междувременно старши експертката по киберсигурност в Белия дом Ан Нойбъргър заяви, че важни американски компании, които осигуряват критична инфраструктура, трябва да подобрят киберзащитните си позиции поради продължаващите цифрови заплахи от страна на Русия, съобщи Ройтерс.

Нойбъргър заяви, че правителството на САЩ е видяло „подготвителна" руска хакерска дейност, насочена към множество американски компании, но не е „сигурно", че такава атака ще се случи. Наскоро администрацията проведе класифицирани брифинги на стотици американски компании, които могат да бъдат мишена на руски хакери, заяви Нойбергер.

Белият дом публикува и писмено изявление на президента Джо Байдън, в което той предупреждава, че Москва може да се нахвърли с кибератаки заради „безпрецедентните икономически разходи, които сме наложили на Русия". Това предупреждение, каза Нойбъргър, се основава на „еволюираща разузнавателна заплаха".

А в условията на нарастващо насилие срещу цивилни граждани в Украйна президентът Володимир Зеленски призовава сънародниците си да се противопоставят на руските войски и да продължат битката. „За да спасим нашите хора. Борба. Борете се и помагайте!", каза Зеленски в последното си видеопослание. В обръщението си към „великия народ на велика Украйна" той нареча руските военни „туристи с танкове" и „роби на тяхната пропаганда, която е променила съзнанието им". Тези „роби“, изпратени от Русия, никога били виждали такава тълпа от свободни хора по улиците и площадите. „Никога не са виждали хиляди хора, които не се страхуват от тях", каза той, визирайки протестния митинг на цивилни граждани в окупирания Херсон, който руските войски очевидно са разгонили със сила.

Междувременно украинското контраразузнаване съобщи, че е предотвратило покушение срещу президента Зеленски. Група руски диверсанти, ръководена от агент на тайните служби, е била арестувана в град Ужгород в граничния триъгълник между Украйна, Словакия и Унгария, съобщи агенция Униан. Освен нападението срещу Зеленски в Киев мисията на около 25-те мъже е включвала и извършването на серия от саботажи в правителствения район, както и в други части на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Думи, казано преди сто години, са за времето преди сто години. А читавите хора, не вярват "просто така". Разбира се, за вяра не се спори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
когато крайната цел е такава, няма значение колко скъпо ще е, все е оправдано! Кохато си свободен, пари се изкарват по лесно!... ще видиш как за няма и 10г ще станат по богати от средния руснак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Трудно ще е и скъпо, и кърваво. Но трябва стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ооо, ясно ми е какво искат хората и кооолко трябва да си *** и ограничен зада вярваш на късия! Хубавото е че руската армия се оказа в пъти по зле от колкото очаквах!... и поличаваме златен исторически шанс да махнем последните диктатори в европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Опс :) https://novayagazeta.ru/articles/2022/03/22/svoikh-ne-brosaem
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Ето гледната точка на тия, дето джуджето дойде да ги "защитава ". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
така е лъжат, само квото каже путин, това е истината!... ето част от модерния руски безаналогов арсенал : https://images.unian.net/photos/2022_03/1647973151-6795.jpg?0.5914068828695853
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
Браво , Бойчо ... върхът си ! Циментирал си местенцето в министерството на истината ...да си чувал нещо за деветата Божия заповед ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Сериозно ли говори за "биологично оръжие"? То е болест - която не различава свои от чужди. Това хем действа бавно, хем няма и как да се разпространи ефективно, защото защитниците са изолирани на групи под земята. Войниците ще обикалят мазетата едно по едно и ще пускат стъкленици (вместо гранати) така ли? Я измислете друга лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 години
малоуменн ли си.... протести има на всякъде и opките ги разгонват със стрелба... на всякъде ги псуват и обиждат! Имаше и клипчета как крадът храна, защото нямат! Дезерьорството се увеличава всеки ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още