IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кампанията на Путин за лично отмъщение срещу САЩ

За Путин - бивш офицер от КГБ, нищо, което се случва на информационната арена, не е случайно, коментира разследващият журналист Андрей Солдатов

18:25 | 07.06.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В кафене на няколко преки от бившата централа на КГБ на пл. "Лубянка" разследващият журналист Андрей Солдатов се опитва да обясни мрачния свят на руското разузнаване, което сега е в центъра на американско криминално разследване за хакерска намеса в президентската кампанията в САЩ през 2016 г.

Големи събития в днешна Русия често не са продукт на обща стратегия, а по-скоро "тактически ходове", които отразяват личните интереси на Владимир Путин и всемогъщата му "президентска администрация", казва Солдатов.

Според журналиста факторът "Путин" е ключов за разбиране на проблемите в разследването за хакерството. Руският президент изпитва лична антипатия към Хилари Клинтън, а руското разузнаване събира информация за нея от края на лятото на 2015 г. Това, което обаче може да е активизирало руската операция, е публикуването през април 2016 г. на т.нар. "Панамски документи", които разкриха тайни банкови сметки на някои близки приятели и сътрудници на Путин.

"Това беше персонална атака. Не може да пишете за семейството на Путин или личните му приятели", казва Солдатов, според когото руският лидер е искал "да направи нещо по въпроса, да даде урок".

Путин осъди "Панамските документи" като целенасочено усилие на Америка да го постави в неловко положение. "Зад всичко това стоят представители и държавни агенции в САЩ", отправи нападки той през април 2016 г. "Те са свикнали да имат монопол на международната арена и не желаят да направят място за някой друг.  Правят се опити да ни отслабят отвътре, да ни направят по-покорни и да ни накарат да спазваме техните правила", коментира тогава той.

По онова време говорителят на Държавния департамент Марк Тонър отрече САЩ "да са свързани по какъвто и да било начин към изтичането на тези документи". Той обаче потвърди, че Американската агенция за международно развитие (USAID) е подкрепила Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията - една от медийните организации, участвали в проучването на Панамските досиета. За руснаците това беше достатъчно доказателство.

За Путин - бивш офицер от КГБ, нищо, което се случва на информационната арена, не е случайно. На преминала в агресивен тон среща на Международния икономически форум в Санкт Петербург той сряза журналистката от американската телевизия NBC Мегин Кели: с думите: "Колкото до независимите източници - нищо в този свят не е независимо". На настояванията ѝ, че има много свидетелства за руски хакерски действия срещу Националния комитет на Демократическата партия като IP адреси, "пръстови отпечатъци" и кодове Путин избухна: "Какви пръстови отпечатъци, отпечатъци от рога ли, от копита ли?"

Ден по-рано Путин каза, че в операцията може да са замесени "патриотично мислещи" руски хакери частни лица. В петък обаче той беше в настроение на пълно отрицание, намеквайки, че ЦРУ може да е изфабрикувало цялата работа: "IP адресите могат лесно да се подправят.  По света днес има такива IT специалисти, те могат да направят всичко, а после да обвинят когото си искат", каза той.

Солдатов твърди, че руското разузнаване използва мрежа от частни хакери, както ЦРУ и Агенцията за национална сигурност наема частни сътрудници за разработване на нападателни кибероръжия и средства за пробив в системите като зловреден софтуер. "Макар руските служби за сигурност и разузнаване да разполагат с капацитет за водене на кибервойна, повечето удари се нанасят по други канали", писа той миналата година в пост в уебсайта си Agentura.ru. Журналистът даде пример с руска технологична компания, от която била поискано да помогне за организиране на "секретни" атаки от типа "Отказ за обслужване".

За разкриване на истината за случилото се при президентската кампания през 2016 г. ще са нужни месеци, освен това е налице куп дезинформация, подхранвана от Путин, президента Тръмп и ненаситното медийно отразяване на събитията. Солдатов отбелязва например, че известното досие, изготвено от бившия британски шпионин Кристофър Стийл, съдържало "недоказуеми" подробности и известно "объркване" по отношение на фактите. В статия за в. Guardian през януари Солдатов писа, че това "добре показва как се случват нещата в Кремъл - хаос на равнище вземане на решения и все по-честото прибягване до аутсорсинг на операциите".

Според руснаците всяка информация е потенциална дезинформация, а тайните са скрити от обществеността. Както Путин смъмри Кели в петък: "Некласифицирана версия означава да няма версия".

Руснаците смятат претенциите на американските медии за независимост за фалшиви и планират собствените им пропагандни източници да се съревновават на равни нога с глобални медийни компании.

"Спутник" например имаше свой щанд на форума в Санкт Петербург. В доклад от 6 януари директорът на националното разузнаване обрисува "Спутник" като част от "държавната пропагандна машина на Русия", но в брошурата си "Спутник" се описва като медийна група, публикуваща 2 хил. новини на ден на руски, арабски, китайски, испански и английски език.

С напредването на разследването за руското хакерство не бива да губим перспектива: Русия не е демонично, всемогъщо присъствие. Това е сложна, все по-модерна страна. Но тя е и една от малкото държави, ръководени от бивш офицер от разузнаването, който има много особен поглед към света. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
Говоря руски далеч по добре от теб :) Май И ТИ имаш проблеми с възприятията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Отвори си ушите и ще видиш. :]Може да помолиш рускинята да ти преведе :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
:) Казах ти, ела и се пробвай :) Или и ти само ще си лаеш:)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
а па да знаеш па на нея как и дреме днеска колко кила с тъпотии е копирала там .... :)) За младежта е важно да си вземат заплатката на края на месеца и толкоз, друго не ги еббе много много кат гледам .... и са прави от тяхна гледна точка, за кво да ги е еня ?!? .... копират си много често с грешки щот даже и не гледат кво копират, после комертараджиите ги поправят и ако види види ако ли не то на слеащата смяна ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Гошо или поне на тоя ник, глей рускинята да не остане сирак ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Тошкова, аз имам едно питане към теб: по какви критерии намести тази боза в информационния сегмент на този сайт?И нещо лично - не усещаш ли вечер като си легнеш, да полъхва от теб на партенки? Даже и след душ...? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 6 години
Отново не виждам новина, а свободни интерпретации върху такава от никому неизвестен тип. С никакви или много съмнителни доводи върху интерпретациите които прави. И отново всеки е свободен да ги разбира както си иска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 6 години
ми ела се пробвай бре отворко :) ела ме накарай да напусна. :) Да те видим колко си ербап и силен :))) и всички те знаехме, че си женски по.лов орган:) Добре че накрая и ти си го призна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Заеееби не се занимавай с тия платените шнорхели че се дразним с тоя тъппунгер и оня Петрофф отзаде винаги готофф, само да въртим залудо трафик на кухия слугински сайт и без тва ...... Ние се ено не мое различим прогаганда, а тъппите гъззолизци за жълти стотинажи ше ни откриват топлата вода кое кво и защо, като тя вече отдавна е открита ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
моля ти се напусни кораба с креттени не ми се занимаа баш днеска щот съм меннзис и напрао щи бия една в тъппата простта мутра ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още